FRISSÍTVE – George Niculescu lett az ANRE új vezetője, az RMDSZ nem vett részt a szavazáson

Koalíciós források szerint az RMDSZ bojkottálhatja a szenátus és a képviselőház összevont plenáris ülését, ha Nagy-Bege Zoltán elveszíti alelnöki tisztségét az Országos Energiaszabályozó Hatóságnál (ANRE). FRISSÍTÉS: Az RMDSZ frakciói nem vesznek részt a szavazáson – jelentette be Antal Loránt szenátor. FRISSÍTÉS: George Niculescut nevezték ki az elnöki tisztségbe. 

Ahogyan arra számítani lehetett, a parlament együttes plénuma George Niculescut nevezte ki az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöki tisztségébe. A szerda délutáni szavazáskor Niculescu kinevezése mellett 256, ellene pedig 24 törvényhozó voksolt – számolt be az Agerpres.

Az RMDSZ frakciója, ahogyan azt Antal Lóránt szenátor jelezte, nem vett részt a szavazáson.

A politikus a döntést a sajtónak azzal magyarázta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem támogatja az RMDSZ jelöltje, Nagy-Bege Zoltán újraválasztását az ANRE alelnöki tisztségébe, a megüresedett posztokat a saját jelöltjeiknek szánják. Ennek Antal Loránt szerint az az üzenete, hogy a hatóság vezetőségében nincs szükség szakemberekre.

Nagy-Bege Zoltán | Fotó: ANRE

A szenátor szerint az RMDSZ távolmaradása a szavazásról nem függ össze a kormánykoalíció működésével. „Ez pontszerűen az ANRE alelnöki székéről szól, illetve arról, hogy a szokásjog szerint ez a tisztség az RMDSZ-t illeti meg” – jelentette ki. Hozzátette, hogy Nagy-Bege Zoltán az a szakember, aki „az energiaválság teljében” rendkívül fontos sajtókommunikációs munkát végzett.

Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető hasonlóan érvelt. „Mi egy szakembert javasoltunk az ANRE alelnöki tisztségébe, nem egy pártkomisszárt” – jelentette ki a sajtónak. Az RMDSZ politikusa egy bátor szakembernek nevezte Nagy-Bege Zoltánt, aki a hatóság más vezetőivel ellentétben nem futamodott meg az újságírók kérdései elől. „Szerintünk ott (az ANRE-ben) a helye. Ezért nem veszünk részt a szavazáson” – nyilatkozta Csoma.

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, hogy az RMDSZ nem kér másik tisztséget az ANRE alelnöki posztjáért cserében a koalíciós egyeztetéseken. „Nem vadászunk a funkciókra” – fogalmazott a frakcióvezető.

FRISSÍTÉS: Az ANRE megválasztott jelöltjét, George Niculescut a PNL támogatta. Ő jelenleg az energiaügyi minisztérium államtitkára.

Fotó: George Niculescu Facebook-oldala

Az ANRE alelnöki tisztségébe a PSD által támogatott Gabriel Andronachét választotta meg a parlament 263 igen és 6 nem szavazattal. Az ANRE szabályozó bizottságának tagjává választották ugyanakkor Bumb Sorint 260 igen és 80 nem szavazattal, illetve Cornelia Sulgert, akinek kinevezését 244 támogatták, 96-an ellenezték, számolt be az Agerpres.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?