Biztonsági okokból Románia nem használja, de Ciolacu Ukrajnának adományozná a MiG-21-eseket

A képviselőház szociáldemokrata párti (PSD) elnöke szerint előfordulhat, hogy Románia Ukrajnának adományozza a MiG-21 LanceR típusú vadászrepülőit, ami a politikus szerint „nem jelent közvetlen beavatkozást” az orosz–ukrán fegyveres konfliktusba.

MiG-21 LanceR vadászgép | Fotó: a védelmi minisztérium Facebook-oldalaMarcel Ciolacu csütörtök este a România TV műsorában nyilatkozta azt, hogy Románia Ukrajnába küldhetné az amúgy orosz gyártmányú vadászgépeket. „Ez az ukrajnai helyzet alakulásától függ” – mondta a PSD elnöke, aki szerint ez „nem jelent közvetlen beavatkozást” az orosz–ukrán fegyveres konfliktusba.

„Lássuk be, Ukrajnával közös határunk 650 kilométer, és mindenre fel kell készülnünk. Ez nem jelentene direkt konfrontációt Oroszországgal. Az Orosz Föderáció ellen a civilizált országoknak, az Európai Uniónak és az unión kívüli partnereknek – itt az Egyesült Államokra gondolok – egységesen kell fellépni” – nyilatkozta Ciolacu.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én indította meg az általa következetesen „különleges katonai műveletnek” nevezett offenzívát Ukrajna ellen, és már a háború első napján megfenyegette a többi államot, hogy ne avatkozzanak bele a konfliktusba, sőt segítséget se nyújtsanak az ostromlott félnek. Az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat legitim célpontnak tartják az oroszok. Az EU és a NATO bár elítélte a támadást, nem nyújt közvetlen fegyveres segítséget Ukrajnának, viszont egyes tagállomok megtehetik azt; Románia és Magyarország egyelőre megtagadta a fegyverszállítást.

A román légierő flottájához tartozó MiG-21 LanceR típusú repülői egyelőre használaton kívül vannak, miután a védelmi miniszter április 15-én megtiltotta a felszállásukat. A vadászgépek műszaki problémái miatt sok gond adódott velük, legutóbb pedig márciusban Dobrudzsában, Konstanca környékén lezuhant az egyik repülő, amelynek pilótája meghalt – sőt a keresésére küldött katonai helikopter is lezuhant a rosszidőjárás miatt, és hétfős legénysége is életét vesztette.

Kapcsolódók

Kimaradt?