Bizalmat szavaztak Cseke Attila fejlesztési miniszterjelöltnek a parlament szakbizottságai

A közigazgatás decentralizációja, a bölcsődeépítés, a helyreállítási terv megvalósítása, valamint a nagy és kis infrastrukturális beruházások lesznek a fejlesztési minisztérium prioritásai a következő időszakban – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es miniszterjelölt azt követően, hogy a parlament két házának szakbizottságai pozitívan véleményezték újrajelölését a fejlesztési minisztérium élére.

„Az RMDSZ bölcsődeépítési tervét elkezdtük, a minisztérium jóváhagyta a finanszírozást az első 138 bölcsőde megépítésére, és 43 épületre közbeszerzési eljárást írtak ki már. Ezt a munkát folytatjuk. A fejlesztési szaktárca feladata ugyanakkor a közigazgatás decentralizálása” – mondta el Cseke Attila.

A helyreállítási alapból 4,55 milliárd eurót a települések fejlődésére, energiahatékony épületekre és környezetbarát, digitális önkormányzatokra fordít a szaktárca – tette hozzá. „Fontos lehetőség ez Romániának, az erdélyi települések fejlődésének szempontjából is, amit nem szabad elveszíteni. A finanszírozási procedúra kidolgozását kell megoldja a minisztérium a következő hónapokban” – hangsúlyozta.Cseke Attila a meghallgatáson | Fotó: rmdsz.ro

Az RMDSZ által javasolt víz-, szennyvíz-, gáz- és úthálózat korszerűsítés és bővítés kivitelezését is a sürgős prioritások közé sorolta Cseke Attila, majd a nagyberuházásokat illetően elmondta: a sportinfrastruktúra területén új befektetéseket készítenek elő, tanjégpályákat fog építeni a minisztérium.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Cseke Attila elmondta: azért is fontos az elkezdett munkát folytatni, mert számos olyan vállalást indított el és szeretne befejezni, mint az épületek földrengésbiztossá tétele, vagy a településrendezési szabályozás kidolgozása. „A földrengésveszélyes épületek biztonságossá tételével nagyon lassan haladt az ország, ezért mi a többéves tervezést javasoltuk, hogy ne álljon le és kezdődjön újra minden évben a tervezés, ne maradjon papíron minden építkezés. A többéves tervezés az építkezések megvalósításához, befejezéséhez vezetne, ezt végig akarjuk vinni” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?