banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Bírság helyett együttműködésre bírná az illegális szemetelőket Csíkszentgyörgy polgármestere

Hadat üzen, ám büntetés helyett együttműködést ajánl az illegális szemetelőknek egy Hargita megyei község, Csíkszentgyörgy polgármestere. A cél a település határában megszaporodott törvénytelen környezetrombolás visszaszorítása.

A közel 5 ezer lakosú Csíkszentgyörgy Csíkszeredától 22 kilométerre, a Fiság-patak völgyében található községközpont. Beosztott falvai Csíkbánkfalva, Csíkmenaság, Csobányos, Egerszék, Gyürke, Kotormány, Ménaságújfalu és Pottyond. A település független polgármestere, Réti Zsófia nem hétköznapi módját választotta az aggasztó méreteket öltő illegális hulladéklerakás visszaszorításának.

A községvezető horribilis összegű büntetések kiszabása helyett együttműködésre bírná a beazonosított szemetelőket. Ennek érdekében kéri a lakosság együttműködését, hogy minél több „tettest” nevesíteni tudjanak és személyesen felszólísanak a hulladék eltávolítására. Itt azonban még nem ér véget a történet. A polgármester ugyanis a büntetés helyett azt ajánlja a rajtakapott szemetelőknek, hogy három hónapig tartsák rendben az adott, beszennyezett patakpartszakaszt. Az erről szóló levelet a napokban hozta nyilvánosságra közösségi oldalán Réti Zsófia.

 „Amennyiben bizonyítható, hogy ki követte el a szemetelést, a helyi polgármesteri hivatal nem hagyja szó és következmény nélkül a történteket. Első lépésként a fotón láthatóhoz hasonló felszólító levelet kapják meg az érintettek, de szükség esetén a jelentős pénzbírság kiállításától sem zárkózik el az intézmény. Bízunk benne, hogy a napokban kiküldött leveleknek lesz jótékony hatása” – áll a polgármester bejegyzésében.

Mint felhívta a figyelmet: a szemetelés visszaszorítása érdekében közösségi együttműködés szükséges, így várják a jelzéseket, „ha bizonyítékkal rendelkeznek egyes szemetelőkről”.

A községben május 12-én nagytakarítást tartanak, amely során lakossági összefogással tisztítják meg a település utcáit, vízpartjait. Emellett a közeljövőben hulladéklerakó megépítését is tervezik, ahová a zöld- és az építkezési hulladékát bárki elhelyezheti.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
(Borítókép: Csíkszentgyörgy Község Facebook-oldala)
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?