Betegnyugdíjbiznisz: nyolc év után ítéletet hoztak az utolsó vádlott ellen

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Bihar megyei törvényszék az egykoron nagy port kavart, betegnyugdíjbizniszként emlegetett ügyben utolsóként vád alá helyezett nagyváradi orvost. Emilia Mariana Cunnak a három évre szóló szankció mellett 20 ezer lejes bírságot is kell fizetnie többrendbeli kenőpénz elfogadása miatt. A talárosok döntése megfellebbezhető a táblabíróságon.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

Nem valószínű viszont, hogy az alperes él ezzel a lehetőséggel, hiszen büntetése kiszabásakor a bíró figyelembe vette életkorát (67 éves) és megromlott egészségügyi állapotát is. Cun végig ártatlannak vallotta magát az ügyben, amely 2015-re nyúlik vissza, amikor is a Bihar megyei nyugdíjpénztár orvosi szakbizottságának minden egyes tagja ellen eljárást indítottak, majd később vádat is emeltek ellenük amiért a gyanú szerint pénzt és egyéb javakat kaptak a rokkantnyugdíj megítéléséhez szükséges orvosi szakvéleményezésükért cserébe.

Mint azt a Bihon.ro felidézte: nyolc évvel ezelőtt egy hónapon át meg is figyelték az orvosokat és asszisztenseiket. Cun esetében a vádhatóság arra a megállapításra jutott, hogy összesen 272 személytől kapott pénzt, élelmiszert, italt vagy éppen kozmetikai szereket. Összesen 29 ezer lejt, 900 eurót és 10 ezer forintot „gyűjtött”, a bírósági határozat indoklása alapján pedig voltak napok, amikor több mint húszan hagytak 50-400 lej közötti „figyelmességet” a rendelőjében. A doktornő azt állította, hogy betegeitől soha nem várt el semmilyen juttatást tevékenységéért, és eleinte nem is akarta elfogadni az ajándékokat, de a betegek erősködtek. De hogy miért is? A vallomások alapján azért, mert attól tartottak, hogy különben nem ítélik meg számukra a rokkantnyugdíjat. Azt mondták, hogy ez volt akkoriban a „szokás”.

Cun volt ugyanakkor az az orvos, aki a nyomozás során feljelentette Leontin Țîrlét, a nyugdíjpénztár akkori igazgatóját, akit a korrupciós vádak miatt 2021-ben jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Az orvosnő asszisztense, Gianina Țigan 2021-ben vádalkut kötött. Két év és nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztés volt a büntetése.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?