banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Bemutatták a Dacian Cioloș alapította Megújítjuk Románia Európai Projektjét pártot

Centrista, liberális és Európa-párti politikai alakulat szeretne lenni a REPER.

A Dacian Cioloş alapította Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) pártot mutatták be hétfőn az alakulat alelnökei, Ramona Strugariu és Dragoş Pîslaru európai parlamenti képviselők.A REPER színre lépett | Fotó: Agerpres

A bemutatkozó sajtótájékoztatón részt vett az a tíz törvényhozó is, akik csatlakoztak a párthoz. Ramona Strugariu elmondta, hogy a REPER egy centrista, liberális, Európa-párti, európai értékeken alapuló párt, amely a társadalom igényeit tartja szem előtt. Emberközpontú politizálása szellemében csak a civil társadalommal, a szakértőkkel, az elégedetlen polgárokkal való konzultálás után fog döntéseket hozni - tette hozzá a képviselő.

Dragoş Pîslaru arról beszélt, hogy az új politikai alakulat prioritásként tekint az oktatás kérdésére, mivel Románia negatívrekord-tartó a korai iskolaelhagyás és a funkcionális analfabetizmus terén. Hozzátette, a REPER és az USR-PLUS között az a legnagyobb különbség, hogy a REPER nem fog két ember - a két társelnök - körül „fuldokolni”.

Arra a kérdésre, hogy Dacian Cioloş jelölteti-e magát a 2024-es államelnöki választásokon, a REPER-t bemutató politikusok nem adtak választ. „Erről a későbbiekben fogunk tárgyalni” - szögezte le Strugariu.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) öt képviselője is bejelentette hétfőn, hogy kilép az alakulatból. Oana Cambera, Paul Cristian Ichim, Daniel Toda, Tudor Benga és Simina Tulbure a Facebookon közölte, hogy kilép a pártból. Azt írták, nehéz szívvel válnak meg az alakulattól, mert bíztak e politikai projekt sikerében, az utóbbi időben azonban csalódtak az USR-ben.

Cambera, Ichim, Toda és Tulbure azt is bejelentették, hogy csatlakoznak Dacian Cioloş újonnan létrehozott alakulatához.

Kapcsolódók

Kimaradt?