Kongresszus után: rendezte sorait az USR–PLUS, megválasztották az alelnököket is

Dacian Cioloş, az USR–PLUS új elnöke bejelentette, hogy lemond az Európai Parlament Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakciójának élén betöltött tisztségéről. Megválasztották az USR PLUS tisztújító kongresszusán a párt új alelnökeit is.

„Már közöltem a Renew frakcióbeli kollégáimmal, hogy lemondok frakcióvezetői pozíciómról. Holnap Strasbourgba megyek, hogy személyesen beszéljek velük, a frakció vezetőségével, és szervezzünk választásokat a frakcióvezetői tisztség betöltésére” – mondta vasárnap Cioloş. Az USR–PLUS elnöke kifejtette, az a célja, hogy az általa vezetett alakulat 2024-re a legjelentősebb jobboldali párttá nője ki magát.

A párt szombati kongresszusa után mind Dacian Cioloş, mind pedig Dan Barna kijelentette: kizárt az USR PLUS szétszakadása, ellenkezőleg: a tisztújítást követően megerősödve megy tovább.

Szombat este a Digi 24 stúdiójába hívták meg az újonnan megválasztott pártelnököt, aki ott azt nyilatkozta: sem egy szakértői kormány alakítását, sem az előre hozott választásokat nem tartja jelenleg célravezetőnek.

Új alelnököket választottak

Megválasztották az USR PLUS tisztújító kongresszusán a párt új alelnökeit. A tisztséget vasárnaptól Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Dan Barna, Ionuţ Moşteanu, Anca Dragu, Allen Coliban és Claudiu Năsui tölti be.

Az USR–PLUS tájékoztatása szerint a párt országos elnöksége 24 tagból fog állni, közülük a kapott szavazatok száma alapján első hét elnökségi tag tölt be alelnöki funkciót.

A jelöltek három platformba tömörültek, ezek közül Az USR PLUS kormányon 2024-ben elnevezésű platform kapta a legtöbb szavazatot, 13 643-at (57,32%). Ez 14 mandátumot jelent az elnökségben.

Az Együtt sikerülni fog! platform 8001 szavazatot kapott (33,61%), ami 8 mandátumot biztosít számára, míg az #Együtt USR-PLUS. Bátorságot Romániának elnevezésű platform 2110 szavazatot kapott (8,86%), ami 2 elnökségi széket jelent.

(Címlapképi illusztráció: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?