Bejártuk az egyik újonnan kialakított kolozsvári oltási központot

Péntek délelőtt Kolozsvár polgármestere, Emil Boc a Ioan Creangă iskolában kialakított oltóközpontban tartott sajtótájékoztatót, amelyen bejelentette: Kolozsvár készen áll, az orvosi személyzet felkészült, a központ fel van szerelve, és arra biztatnak mindenkit, hogy adassa be a vakcinát.

„Elmondhatjuk, hogy készen állunk a második hullámbeliek beoltására is. Hétfőtől mind a 11 kolozsvári oltóközpont működőképes lesz, van, amelyik már ma fogadja az oltásra jelentkezőket, a többi pedig szombaton vagy vasárnap lép üzembe” – kezdte a polgármester.

Hozzátette, hogy minden kolozsvárit arra buzdít, hogy adassák be a védőoltást, hogy így immunissá váljanak, hiszen „ekkor lesz vége a járványnak, ekkor nyithatnak ki újra az iskolák”, és csak így tudják segíteni a gazdaságot és megőrizni a munkahelyeket. Mint fogalmazott, a védőoltás beadatása altruista cselekedet, amellyel a saját és a körülöttünk lévők egészségét is védjük, és ő a maga részéről hétfőn biztosan beadatja az oltást, hiszen ez a „közösségi érdek”.

Az orvosi személyzet. A képre kattintva galéria nyílik | A szerző felvételei

A polgármesterrel végigjárhattuk az utat, amelyet minden lakosnak meg kell tennie, aki be szeretné oltatni magát. Első lépésként egy nyomtatványt kell kitölteniük, amely 13 kérdésből áll, és egészségügyi állapotunkat hivatott felmérni. Emil Boc szerint ebből nagyjából másfélmillió példányt fognak kinyomtatni, hogy elég legyen azok számára, akik a védőoltást igénylik.

Következő lépésként az orvosi személyzet konzultál a pácienssel az oltás beadás előtt, kérdéseik arra vonatkoznak, hogy a páciensnek milyen előzőleges betegségei voltak, van-e valamiféle allergiája, illetve, hogy átesett-e már a koronavírus betegségen. Majd következik az oltószoba, ahol a vakcina beadása nagyjából egy percet vesz igénybe.

 

Hagyományos hűtőszekrény. Az iskola és egyben oltási központ bejárata A vakcina tárolására használt hűtőszekrény Emil Boc bejelentette, hogy hétfőn ő is beadatja az oltást Ebben a teremben adják be a vakcinát Az oltás beadási előtt konzulációra felszerelt helyiség

Kapcsolódók

Kimaradt?