Újraindulhat a bűnvádi eljárás Ion Iliescu ellen a bányászjárás ügyében

A legfelsőbb bíróság csütörtökön helyt adott a legfőbb ügyészség kérésének, hogy újraindítsák a bűnvádi eljárást Ion Iliescu volt államfő ellen az 1990. június 13–15-i bányászjárás idején életét vesztő négy személy halálának ügyében.

A bíróság hatályon kívül helyezte a büntetőeljárás lezárásáról szóló 2008. október 10-ei ügyészségi határozatot, és elrendelte annak újraindítását.

A nyomozás az úgynevezett Bányászjárás-ügy egyik mellékszálához kapcsolódik: Ion Iliescu ellen 2007 júniusában emelt vádat Dan Voinea volt ügyész különösen súlyos emberölésben való bűnrészesség miatt, Mihai Chiţac volt belügyminiszterrel és volt helyettesével, Gheorghe Andriţa tábornokkal együtt. A vádak négy ember halálával kapcsolatosak, akik az 1990. június 13–14-én éjszaka történt eseményekben vesztették életüket.

2007 decemberében Laura Codruţa Kövesi akkori főügyész hatályon kívül helyezte a volt államfő elleni büntetőeljárás megindításáról szóló határozatot, 2008 októberében pedig a főügyészség nyomozati és kriminalisztikai osztályának ügyészei lezárták a Ion Iliescu elleni büntetőeljárást.

A Bányászjárás-ügy fő részében a katonai ügyészség 2017. június 13-án emelt vádat Ion Iliescu, Petre Roman volt miniszterelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes, Virgil Măgureanu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori vezetője ellen emberiesség elleni bűncselekmények elkövetése miatt.

A legfelsőbb bíróság 2020 decemberében visszaküldte az ügyet a katonai ügyészségnek, miután a vádhatóság által összegyűjtött összes bizonyítékot semmisnek nyilvánították, és elrendelték, hogy kezdjék elölről a nyomozást.

A katonai ügyészek szerint 1990. június 11-én és 12-én az állami hatóságok úgy döntöttek, hogy erőszakos támadást indítanak a bukaresti Egyetem (Universităţii) téren békésén tüntető emberek ellen, akik elsősorban a Temesvári Kiáltvány 8. pontjának érvényesítését akarták elérni, és békés módon fejezték ki az akkori politikai hatalommal ellenszegülő véleményüket.

A támadásba a gyanú szerint törvénytelenül bevonták a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10 000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat.

A támadás 1990. június 13-án volt. Ennek során 4 személyt halálos lövés ért, 3 személyt tűzfegyver sebesített meg, 1388 személynek testi vagy pszichikai épsége sérült, politikai okokból 1250 személyt fosztottak meg szabadságjogaiktól. Ion Iliescu volt elnököt a katonai ügyészek azzal vádolták, hogy ő adott parancsot a tüntetők erőszakos evakuálására az Egyetem térről, többek között a bukaresti nagyvállalatok dolgozóinak bevonásával.

(Címlapfotó forrása: Wikipedia/Ismeretlen szerző/https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2014/10/21/544689020d133766a81eccef/646x404.jpg)

Kapcsolódók

Kimaradt?