Azzola Katalin: ha nincs képviseletünk, hangunk sincs!

Igaz az, hogy az ember orvost és ügyvédet az anyanyelvén keres – véli Azzola Katalin, az  RMDSZ Kolozsvári Szervezetének elnöke, tanácsosjelölt. Az RMDSZ éppen ezért tartotta fontosnak, hogy ingyenesen, jogi tanácsadást biztosítson a magyarajkúak számára is, hogy biztonságban érezhessék magukat a legkiszolgáltatottabb és legnagyobb bizalmat feltételező élethelyzetekben is. Erről mesélt Azzola Katalin.

Fotók: RMDSZ

Édesapám ügyvéd volt, és látva a hivatástudatát, gyerekkori álmom volt, hogy valamikor olyan lehessek mint ő. Sajnos elveszítettem, amikor 11 éves voltam. Ennek ellenére tőle tanultam meg, hogy miként kell harcolni és sohasem feladni, és miért kell a „kicsit” is megvédeni. Nagyon tudta szeretni az embereket, a közösséget. A segítségnyújtás iránti vágyat tőle örököltem. Amikor elvállaltam az RMDSZ Kolozs megyei szervezeténél az ingyenes jogi tanácsadást, akkor is ez motivált, hogy olyan embereket hallgassak meg és igazítsak útba, akiknek szükségük van a jogi eljárásokkal kapcsolatos információkra, vagy csak egyszerűen a törvényekről szeretnének többet tudni, de nem szeretnének ügyvédekre költeni azt a keveset, amijük van. Kötelességemnek éreztem kivenni a részem a munkából, és ha képes vagyok adni a közösségemnek, akkor miért ne tenném?! Nem várhatom, hogy másvalaki tegye helyettem, úgy érzem, hogy ez az én feladatom.

Van amikor csak azért keresnek fel, hogy magyar anyanyelvű ügyvédet javasoljak nekik, máskor azért, hogy a bürokrácia tengerében utat mutassak, kapaszkodókat adjak, hogy tisztán láthassák a zavaros törvényhalmazokat. Engem pedig éltet ez a fajta segítségnyújtás! Az emberek, akik a bizalmukba fogadtak, hálás szívvel gondoltak a közös munkára. Megkönnyebbülve távoztak tőlem, megértették azokat a törvényeket és jogi útvesztőket is, amelyek addig sok szorongást váltottak ki belőlük. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Donát negyedben egy idős hölgynek sikerült megoldanunk a problémáját: a vízvezetékre rácsatlakoztak a szomszédai, a hölgy egyedül élt, hiába kérlelte őket, kinevették és kihasználták, hogy egyedül van, öreg és tehetetlen. Amikor megkeresett a gonddal, vállaltam, hogy a helyszínre megyek, és hívtam magammal egy vízvezetékszerelőt is. Megriadt a szomszédság, amikor kiderült, hogy az idős hölgyet ügyvéd képviseli, és már a szakember is jelen van, hogy orvosolja a problémákat. Közös erővel meg is oldottuk, az idős asszony pedig sírva köszönte meg a közbenjárásunkat. Apró örömök ezek, de azt hiszem ezek viszik előre a közösségünket, ha egymásnak a bajban segíthetünk. Minden ügyfelemnek elmondom ezt a történetet, hiszen mindenre megvan a megoldás, de csakis együtt tudjuk megugrani az akadályokat, együtt tudunk győzni. Ezek az esetek mind azt bizonyítják, hogy szükség van a magyar képviseletre, szükség van a munkánkra.

Cod AEP: 23240001

(Támogatott tartalom)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?