banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Az ország egyik részében vihar-, a másikban hőségriadó van érvényben

Fokozott légköri instabilitásra vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Az intézmény ugyanakkor emlékeztetett, hogy az ország legnagyobb részében hőségriasztás is érvényben van a napokban.

A meteorológusok szerint pénteken hajnali 1 és 21 óra között elsőfokú (sárga jelzésű), időszakosan fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztás van érvényben a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar térségében: villámlások és heves széllökések által kísért záporokra, felhőszakadásokra, elszigetelten jégesőre kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-40 litert négyzetméterenként.

Kisebb kiterjedésű területeken az ország déli és keleti részében is előfordulnak hasonló jelenségek. A riasztás Fehér, Argeş, Brassó, Buzău, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Prahova, Szeben, Vâlcea és Vrancea megyére érvényes.Illusztráció | Fotó: Adobe Stock

Július 30. és augusztus elseje között ugyanakkor másodfokú (narancssárga jelzésű) hőségriasztás van érvényben Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ilfov megyében, Krassó-Szörény megye déli részén és Bukarestben. Az érintett térségekben a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80 egységet, a hőmérséklet csúcsértéke pedig elérheti a 37-40 Celsius-fokot.

Az ANM közlése szerint a fokozottan kellemetlen hőérzettel járó hőség jövő hét elejéig kitart a déli és délkeleti régiókban.

Vasárnaptól kánikulára vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztető előrejelzés lép érvénybe az ország nagy részében. A nyugati, déli régiókban és helyenként az ország többi részén a hőmérséklet csúcsértéke 34 és 39 Celsius-fok között váltakozik, éjszaka pedig nem hűl le 20 fok alá a levegő. A következő megyék érintettek: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Brăila, Brassó, Buzău, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Galac, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Maros, Prahova, Szeben, Tulcea, Temes, Vâlcea, Vrancea és Vaslui.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?