Első- és másodfokú viharriasztásokat adtak ki országszerte

Másodfokú, narancssárga jelzésű, szélviharra, jégesőre és felhőszakadásra vonatkozó riasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 32 megyéjére.

A meteorológusok szerint szombat déltől este 11 óráig Olténiában, Havasalföldön, Dobrudzsában, Moldvában, helyenként Erdélyben és a hegyvidéken rendkívül hangsúlyos lesz a légköri instabilitás, ami viharos szélben (a széllökések sebessége meghaladhatja a 80-100 kilométer/órás sebességet), gyakori villámlásban/dörgésben, nagy szemű jégesőben és felhőszakadásokban nyilvánul meg.

A rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 35-50 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 70 litert is.Fotó: Meteo Romania Facebook-oldal

A következő megyék érintettek: Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Bákó, Vrancea, Buzău, Kovászna, Hargita, Maros, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Szeben, Fehér, Hunyad, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galac, Vaslui, Tulcea és Konstanca, illetve Bukarest.

Az ANM korábban egy elsőfokú, hangsúlyos légköri instabilitásra vonatkozó riasztást is kiadott, amely az egész ország területét érinti szombat késő estig.

A meteorológusok ugyanakkor egy fokozott légköri in

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

stabilitásra és nagy esőkre vonatkozó figyelmeztetést is kiadtak, amely szombat este 11 órától vasárnap este 9 óráig érvényes a domb- és hegyvidéken, illetve a középső, déli és délkeleti országrészben.

Kapcsolódók

Kimaradt?