Az ingatlanvásárlást tervező  romániaiak több mint 70 százaléka tömbházlakást keres

A tömbházlakást részesíti előnyben az otthont vásárolni szándékozó romániaiak több mint 70 százaléka. Általában a gyerekes családok választanak kertes házat, akik udvart és nagyobb teret szeretnének.

A végső döntésben az ár a legfontosabb mutató, derül ki egy kedden közzétett tanulmányból.

A Be Igloo PR több ingatlanfejlesztő központosított adatai alapján végzett kutatás szerint 2023 utolsó negyedévében 124 700 kereslet volt ingatlan iránt, ebből 105 800 régi és 45 100 az új lakás. A legtöbb potenciális vásárló 2023 negyedik negyedévében Bukarestben keresett ingatlant.
Szintén a vizsgált időszakban országszerte 145 200 potenciális vásárló jelentkezett, 21,7 százalékkal több, mint 2022-ben. A vásárlóknak 116 600 lakóingatlan - ház, tömbházlakás - állt rendelkezésükre, 25,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor 155 800 ingatlan közül lehetett választani, írja az Agerpres hírügynökség.lllusztráció: Pexels
2023 utolsó három hónapjában az összes lakáskeresőből 20-25 százalék a a központi területeket, 30-40 százalék a külvárosokat, a többi pedig a lakónegyedeket célozta meg. Ezzel összefüggésben a vásárlók több mint 70 százaléka tömbházlakást szeretne, a többiek pedig kertes házat keresnek, végül általában az ár döntötte el a választást.
Az ország fő lakáspiacai Bukarest, Kolozsvár, Temesvár, Iaşi, Brassó és Konstanca.

Kertes házat általában gyermekes családok választanak, akik udvart és nagyobb életteret szeretnének. „Kihívást jelent az elhelyezkedés, mivel kevesen hajlandóak a külvárosba költözni, a többség az oktatási intézmények közelségét keresi. Általában ezek az ügyfelek vállalkozók, szabadúszók vagy felsővezetői pozícióban dolgoznak, és rugalmas az időbeosztásuk" - áll a tanulmányban.

Az ingatlanszakértők becslése szerint idén mintegy egymillió romániai keres majd ingatlant, és akik tömbházlakást vagy házat keresnek, nemcsak az árat, hanem az elhelyezkedést is figyelembe veszik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?