Az elnökválasztás második fordulójába juthat Diana Şoşoacă

Ha Mircea Geoană nem indul a 2024-es elnökválasztáson, akkor a jelenlegi népszerűségi adatok szerint Marcel Ciolacu és Diana Şoşoacă kerülhet be a megmérettetés második és egyben döntő fordulójába. 

Két forgatókönyvet is figyelembe vesz a jövő évi elnökválasztásokkal kapcsolatban az november végén készített közvéleménykutatás, amelyet az INSCOP készített a News.ro rendelésére. A csütörtökön közölt adatok szerint abban az esetben, ha Mircea Geoană, a NATO jelenlegi főtitkár-helyettese is indulna megmérettetésen, 26 százalékos támogatást kapna, s ezzel az első helyen végezne. Őt Marcel Ciolacu miniszterelnök követné közel 21 százalékkal, a harmadik helyre pedig Diana Şoşoacă futna be több mint 14,4 százalékkal. George Simion 14 százalékos népszerűséggel a negyedik a listán. Nicolae Ciucă, a szenátus liberális elnöke 12,1 százalékon áll. 

Diana Şoşoacă a parlamenti botrányairól is ismert Fotó: Diana Şoşoacă Facebook oldala

A felmérés másik forgatókönyve nem számol Geoană jelöltségével. Ezen a listán 27,4 százalékos támogatottsággal vezet Ciolacu, 19,1 százalékkal a második Şoşoacă. George Simionra 18, Ciucára pedig 14 százaléknyian voksolnának. A felmérés ezúttal nem számolt Laura Cpdruța Kövesi európai főügyész jelöltségével. Az adatok enyhe emelkedést jeleznek Mircea Geoană és Marcel Ciolacu népszerűségében, de az igazi meglepetést Diana Şoşoacă okozta, aki négy százalékpontot javított támogatottságán szeptember óta.   

A nacionalista szólamokkal 2020-ban parlamenti képviselethez jutott, a többi párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) kizárt, a parlament üléseit gyakran bekiabálásokkal megzavaró Diana Șoșoacă független szenátor legutóbb hétfőn keltett botrányt az RMDSZ részéről felszólaló Turos Lóránd beszéde alatt. Șoșoacă árulónak bélyegezte a szónokot és az RMDSZ-t, megkérdőjelezte az erdélyi magyarság parlamenti képviseletének létjogosultságát, a román nemzet megsértésnek minősítette, hogy Turos Lóránd egyáltalán szót kapott és többször is azt üvöltötte: menjen Budapestre, ott lázítson, ne a román parlamentben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?