IMAS-felmérés: ekkora a lehetséges államfőjelöltek támogatottsága

Klaus Johannis kapná a legtöbb szavazatot a lehetséges jelöltek közül, ha most tartanák az elnökválasztást Romániában – derül ki az IMAS legfrissebb felméréséből.

Az Europa FM által rendelt közvélemény-kutatást hétfőn ismertetett adatai szerint a jelenlegi államfő támogatottsága 34,9 százalékos. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu a szavazatok 12,9 százalékát, Victor Ponta volt kormányfő (Pró Románia) a 12,7 százalékát, míg Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök az 5,3 százalékát kapná, ha most tartanák a választásokat.

A felsoroltak közül mindeddig csak Klaus Johannis jelentette be, hogy megpályázna egy újabb mandátumot. A PSD-ALDE koalíció még nem döntötte el, hogy indít-e közös jelöltet az elnökválasztásokon. A felmérés szerint a választók 42 százaléka Gabriela Vrânceanu Firea bukaresti főpolgármestert tartja a legalkalmasabb PSD-s jelöltnek.

Az IMAS közvélemény-kutatása szerint a teljes népesség körében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága a legnagyobb, 17,1 százalékos. A PSD a második 16,4 százalékkal, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a harmadik, 7,5 százalékkal.

A telefonos felmérés december 4-20. között készült, 1010 fős mintán, 3 százalékos hibahatárral.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?