banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Az árvíz sújtotta Fehér megyei településekre látogat a kormányfő

A Fehér megyei Alsóaklos (Ocoliș) polgármesteri hivatalában találkozik vasárnap Florin Cîțu miniszterelnök, Lucian Bode belügyminiszter és Nicolae Ciucă védelmi miniszter az utóbbi napok heves esőzései miatt kialakul villámárvizek sújtotta települések vezetőivel.

A találkozóra a házigazda polgármesteren kívül hivatalos még Verespatak (Roșia Montană), Topánfalva (Câmpeni) és Abrudbánya (Abrud) választott vezetője, adta hírül az Agerpres hírügynökség.

Fotók: Fehér megyei katasztrófavédelem

Alsóaklos község területén csütörtök délután történelemi mennyiségű, négyzetméterenként 223 liter csapadék hullott le mindössze öt óra leforgása alatt, ami példa nélküli árvizet okozott, közölte az országos vízügyi hatóság.

Az árhullám többtucat lakóházat öntött el, néhányat le is rombolt, és személygépkocsikat sodort el az áradat. A helyszíni beszámolók szerint a lakók a közeli, magasabban fekvő erdőkben kerestek menedéket.

Csütörtökön és pénteken több Fehér megyei településre vörös riasztást adtak ki a hatóságok a lehullott csapadékmennyiség miatt. A megáradt és medrükből kilépett folyók, patakok hatalmas károkat okoztak. Több száz tűzoltó, rendőr és csendőr, tucatnyi mentőegység és a Vöröskereszt, illetve az áramszolgáltató és az országos közútkezelő hatóság csapatai igyekeztek elvégezni a mentést és elhárítani a károkat.

Kapcsolódók

Kimaradt?