banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az amerikai védelmi miniszter Bukarestben: nemzeti érdek a Fekete-tenger térségének stabilitása

Az Amerikai Egyesült Államok nemzeti érdekének tartja a Fekete-tenger térsége biztonságát és stabilitását, amely kritikus fontosságú a NATO teljes keleti szárnyának biztonsága szempontjából – hangoztatta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán Bukarestben, ahol Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel tartott közös sajtóértekezletet.

Úgy értékelte: nyilvánvaló, hogy a térséget Oroszország veszélyezteti, ezt bizonyítják a kelet-ukrajnai katonai akciók, Georgia több térségének megszállása, a Fekete-tenger militarizálása, a légi és tengerészeti provokációk. Az amerikai védelmi miniszter úgy vélekedett: a Fekete-tenger destabilizálását célzó műveletek azt jelzik, hogy Oroszország vissza akarja szerezni uralmát a térség felett, meg akarja akadályozni a békés, szabad Európa kiegészülését.Forrás: presidency.ro

Lloyd elmondta: az Egyesült Államok, partnereivel együtt, meg akarja védeni a térséget a kártékony orosz akcióktól, ezért továbbra is támogatja a román, a bolgár, az ukrán és a georgiai haditengerészet megerősítését. Romániában mintegy ezer amerikai katona állomásozik rotációs rendszerben, aki rendszeresen részt vesz a románokkal közös hadgyakorlatokon. Az amerikai katonák jelenléte hiteles elrettentő tényező Oroszország számára, illetve hatékonyabb fellépést tesz lehetővé, ha jelenlétük mégis hatástalannak bizonyul – magyarázta a Pentagon vezetője.

Lloyd szerint Románia példát mutat a szövetségesi elkötelezettségből: osztozik a felelősségben, részt vesz a NATO-missziókban, korszerűsíti védelmi képességeit, és törvénnyel gondoskodik az 5G-s kommunikációs infrastruktúra biztonságáról. Az amerikai védelmi miniszter – afganisztáni veteránként – megemlékezett az Afganisztánban és Irakban szolgáló román katonák által hozott véráldozatról.

A bukaresti védelmi miniszter úgy értékelte, hogy a Fekete-tenger térsége „fontos súlypont” a teljes európai, euroatlanti biztonság szempontjából. Ciucă az amerikai jelenlét erősítését szorgalmazta, ugyanakkor úgy értékelte: Romániának saját védelmi és együttműködési képességeit is erősítenie kell ahhoz, hogy ellensúlyozni tudja az Oroszországgal szembeni kiszolgáltatottságot.

Az amerikai védelmi miniszter Klaus Iohannis államfővel is találkozott, majd felkereste a Fekete-tenger partvidékén fekvő Kogălniceanu légi támaszpontját, az amerikai katonák egyik legfontosabb romániai állomáshelyét.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?