Az államfő és a miniszterelnök is üzent március 15-én az erdélyi magyarságnak

Nicolae Ciucă román miniszterelnök a magyar közösség identitásának és értékeinek tiszteletben tartásáról biztosította a maga és kormánya nevében magyar nemzetiségű polgártársait kedden, március 15-i üzenetében. Ezúttal Klaus Iohannis államfő is üdvözölte a magyarokat.

A kormány sajtóirodája által közzétett köszöntőjében Ciucă áldott ünnepet kívánt az ország magyar nemzetiségű polgárainak, és örömét fejezte ki azért a sokszínű egységért, amelyet az Európai Unióhoz tartozás jelent. Úgy vélte, a világjárvány évei és azok a jelenlegi kihívások, amelyekkel együtt kell szembenézniük, még közelebb hozták egymáshoz a románokat és magyarokat, akik ebben a nehéz időszakban nemcsak az egymás iránti, hanem a háború elől az országba menekülő ukrán szomszédok és barátok iránti szolidaritásban is osztoznak.

„Annak a toleranciának és harmóniának a jegyében, amelyre alapozva minden romániai kisebbség azonos alkotmányos jogokat élvez, ma alkalmunk van kifejezni nagylelkűségünket és hálánkat. Isten éltessen minden magyart Romániában és mindenütt a világon!” – zárta üdvözletét a kormányfő.

Klaus Iohannis államfő a magyar nemzeti ünnep alkalmából közzétett üzenetében kiemelte „a magyar kisebbség fontos hozzájárulását társadalmunkhoz, (…) jelentős szerepét az országunk fejlődésében alapvető fontosságú projektek megvalósításában”. Az elnök szerint a másság tiszteletére való nevelés, az etnikai és vallási sokféleség értékelése, a gyűlöletbeszéd elutasítása, az interkulturális, nemzetiségek és vallások közötti párbeszéd mind olyan célok, amelyeken osztozik a romániai magyar közösség a társadalom egészével.

(Nyitókép forrása: Kristó-Gothárd Hunor)

Kapcsolódók

Kimaradt?