FRISSÍTVE – Árrobbanás: a kormány sürgősségi rendelettel venné elejét a spekulációknak

FRISSÍTVE: Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a kormány sürgősségi rendeletet hagy jóvá a spekulatív tevékenységek visszaszorítására, és felkérte az energiaügyi és a pénzügyminisztériumot, hogy vizsgálják meg, hogyan alakultak ki a jelenlegi üzemanyagárak.

Egekben az üzemanyagárak | Illusztráció: Agerpres„Kötelességünk megvédeni a polgárainkat, kötelességünk megvédeni az üzleti szférát” – jelentette ki Ciucă a kormányülés elején.

A miniszterelnök hozzátette, a lehető legjobban szabályozott, a kereslet és kínálat őszinte felmérésén alapuló jogi keretet kell biztosítani az árak mesterséges felpumpálásának megakadályozása érdekében. Nicolae Ciucă ugyanakkor felkérte az energiaügyi és a pénzügyi tárca illetékeseit, vizsgálják meg az üzemanyagár-növekedés okait.

A piacvezető Petromnál már 10 lejhez közelít a gázolaj ára, a benzint pedig literenként 8,5-8,65 lej körüli áron adják. Az energiahordozók hónapok óta tartó drágulása országszerte elégedetlenséget váltott ki, Magyarország és Szlovénia példájára hivatkozva pedig az üzemanyag árának hatósági korlátozását követeli a kormánytól a fuvarozók országos szövetsége (FORT).

A FORT ugyanakkor arra biztat minden, fuvarozással foglalkozó vállalkozást, hogy csatlakozzon azokhoz a tiltakozó megmozdulásokhoz, amelyeket a töltőállomások bejáratánál szerveznek országszerte. A közösségi oldalakon meghirdetett felhívások nyomán számos városban tucatnyi gépkocsivezető többször igyekezett megbénítani a benzinkutak működését azzal, hogy csak csekély mennyiséget tankol, 60-80 bani ellenében, és hosszan tisztogatja autóját a kútnál.

A kormány májusban dolgozta ki azt a jogszabálytervezetet, amely lehetővé teszi a válsághelyzeteket tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használó nyerészkedők megbírságolását. A sürgősségi rendelet tisztességtelen piaci magatartásnak minősíti az ostromállapot, rendkívüli állapot, katonai mozgósítás vagy más válsághelyzet idején bevezetett indokolatlan áremeléseket, mesterséges áruhiány előidézését, a termelés vagy értékesítés korlátozását és az éves bevétel 0,1-től 1 százalékáig terjedő, de legalább 10 ezer lejes bírsággal sújtja. Amennyiben az elkövető magánszemély, a bírság 5500 lejtől 11 ezer lejig terjedhet. A jogszabály által védendő alapvető termékek és szolgáltatások listáját az adott válsághelyzetben kormányhatározattal pontosítják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?