Alapanyag hiányában leállt a személyazonossági igazolvány gyártás

Harminc napra hosszabbodott meg a személyazonossági igazolványok kiadási határideje, mivel nem áll rendelkezésre alapanyag, amiből elkészítsék ezeket, tájékoztatott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.

Rámutatnak: az országos Személyi Nyilvántartó és Adatbázis Kezelő Igazgatóság már tavaly elkezdte a személyi igazolványok anyagbeszerzésére vonatkozó eljárást és decemberben keretszerződést kötöttek az új szállítóval. Ugyanakkor a személyi nyilvántartótól független technikai okok miatt a személyi igazolványok elkészítéséhez szükséges első nyersanyag készletet csak február első felében fogják kézbesíteni.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tájékoztatása szerint jelenleg kevés nyersanyag áll rendelkezésre a személyi igazolványok kiállításához, ezért meghosszabbították az igazolványok kibocsátásának határidejét, így a kérelmeket a benyújtásuk napjától számított 30 napon belül bírálják el. Kivételt képeznek azok a személyek, akiknek rövidebb időn belül van szükségük az új személyi igazolványukra és ezt írásban meg tudják indokolni. Az új rendelkezés és a meghosszabbított határidő nem vonatkozik az ideiglenes személyi igazolvány kiállítására.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat emlékeztet: törvény szerint az új személyi igazolványok kiállítását az érvényességi idő lejárta előtt legtöbb 180 nappal, de nem kevesebb, mint 15 nappal lehet kérelmezni. Hozzáteszik: a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedések értelmében a közintézmények és hatóságok által kiállított hivatalos dokumentumok érvényesek maradnak a vészhelyzet ideje alatt, továbbá annak lejárta után még 90 napig, azonban a lejárt dokumentumok külföldön és a határ átlépésekor már nem használhatóak.

Kapcsolódók

Kimaradt?