Törvénytervezet: legyen ingyenes az első személyi igazolvány

Legyen ingyenes az igénylők számára az első személyi igazolvány, az ennek kiállításával járó költségeket fedezzék az állami költségvetésből - erről szóló törvénytervezetet nyújtott be négy nemzeti liberális párti képviselő. 

A 2005/97-es sürgősségi kormányrendeletet módosító és kiegészítő javaslat értelmében bár a 14 éves kor betöltése után kötelező a személyi igazolvány igénylése, ezt sokan elmulasztják megtenni, a legtöbb esetben azért, mert nincs pénzük rá. Ezért az állami költségvetésből kellene fedezni az első személyi igazolvány előállításával és kibocsátásával járó költségeket - vélik a kezdeményezők. 

Az igazolvány kibocsátásáért jelenleg 7 lejt kell fizetni, miután a nyáron eltörölték a bélyegilletéket. 

"A hivatalos statisztikák szerint Romániában 160.000 olyan állampolgár él, akiknek semmiféle személyi irata nincs. Többségük kiskorú, vagyis olyan személyek, akik 14. életévük betöltése után nem igényelték a személyi igazolványt" - áll a Sorin-Dan Moldovan, Corneliu Olar, Florin-Claudiu Roman és Vasile Varga képviselők által benyújtott tervezet indoklásában. 

A civil szerezetek szerint azért nincs sok kiskorúnak személyi igazolványa, mert számukra születési bizonyítványt sem bocsátottak ki, azaz hivatalosan nem is léteznek. 

A tervezetet előbb a szenátus tárgyalja, a képviselőház lesz a döntő fórum az ügyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?