Aláírták a szerződést a csíkszeredai körgyűrű tervezésére

Tíz év kényszerszünet után hétfőn aláírták a szerződést Csíkszereda terelőútjának tervezésére – tájékoztatta a sajtót közleményben a hargitai megyeszékhely önkormányzata.

A 16,9 kilométeres csíkszeredai terelőút része lesz a Csíki-medencét észak-dél irányban átszelő majdani gyorsforgalmi útnak, amely a tervek szerint becsatlakozik a Iași-t (Jászvásárt) Marosvásárhellyel összekötő A8-as autópályába.

A Hargita megye székhelyét nyugatról, a várossal szomszédos Csíkcsicsót és Madéfalvát keletről megkerülő „félkörgyűrű” tervezésével a kolozsvári Explan Kft.-t bízták meg. A céggel kötött tervezési szerződés értéke 18,33 millió lej. A tervezőnek idén aktualizálnia kell a tíz éve készült megvalósíthatósági tanulmányt, össze kell állítania a kiviteli tervet és az építkezési engedély megszerzését előkészítő műszaki dokumentációt. A beruházás értéke a becslések szerint meghaladja a 150 millió eurót.A szerződés aláírása | A csíkszeredai önkormányzat által közreadott felvétel

„Régi projektet sikerült előhúzni a fiókból” – idézte a közlemény Korodi Attilát, Csíkszereda polgármesterét, aki arra utalt, hogy a megvalósíthatósági tanulmány 2010-ben elkészült, de a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) nem kezdett semmit vele. Most az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően sikerült megállapodni a társasággal és a szállításügyi tárcával, hogy megbízottként az önkormányzat vegye át a beruházás tervezési fázisait.

A körgyűrű a későbbi ipari parkot is kiszolgálja majd. Hossza 16,9 kilométer, amiből 6,9 kilométer Csíkszereda közigazgatási területén halad át. A költségek 98 százalékát a CNAIR fedezi, a maradék önrész.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hargita megye másik nagyobb városa, Székelyudvarhely körgyűrűjét is napirendre tűzik, jövő hónapban új megvalósíthatósági tanulmány készítésére írnak ki versenytárgyalást – idézte az MTI a Székelyhon portált, amely az udvarhelyi polgármesteri hivatalra hivatkozott. Az öt éve készült dokumentáció elavult, eszerint a terelőút Fenyéd és Szejkefürdő érintésével kerülte volna meg a várost, de utóbbi településen turisztikai fejlesztések zajlanak.

A két terelőút az áthaladó forgalomtól mentesítené a székelyföldi városokat, mivel mindkettőn áthalad a Marosvásárhelyről Brassóba vezető országút.

Kapcsolódók

Kimaradt?