Adómentes, de engedélyköteles az otthoni pálinkafőzés

Háromszéken számos családnak van saját pálinkája, miközben mindössze 20 vállalkozásnak és 44 magánszemélynek van pálinkafőzési engedélye. A saját gyümölcsössel rendelkező gazdák többsége ugyanis a falvakban működő bérfőzdékben készít pálinkát a saját cefréjéből.

Teodor Scridon, a Kovászna megyei Vámhivatal vezetője arra figyelmeztet, hogy tavaly február óta a saját gyümölcsből, saját fogyasztásra készített legfeljebb évi 50 liter pálinka után nem kell ugyan befizetni a jövedéki adót, ám fontos, hogy az otthoni lepárlót vagy kisüzemi pálinkafőző berendezést is kötelező engedélyeztetni a vámhatóságnál. Ez a vámhivatali engedélyeztetés egyszerű és ingyenes, tette hozzá Teodor Scridon.

Teodor Scridon | A szerző felvétele

Kovászna megyében jelenleg 20 engedélyezett vállalkozás foglalkozik pálinkafőzéssel, köztük vannak a falvakon működő kisüzemi bérfőzdék. Nekik az RMDSZ által tavaly kezdeményezett törvénymódosításnak köszönhetően a standard jövedéki adó mindössze felét kell hogy befizessék az államkasszába. Emellett a vámhivatal adatai szerint 44 háromszéki magánszemély váltott ki engedélyt, és otthoni lepárló berendezéssel főz saját használatra szánt pálinkát.

Teodor Scridon beszámolója szerint Háromszéken 32 benzinkút és 8 üzemanyag nagykereskedő működik, amelyek jövedéki adót fizetnek az általuk forgalmazott termékekre. Emellett engedéllyel működik, és jövedéki adót fizet 35 alkoholos italt és dohányterméket forgalmazó nagykereskedés és 10 vállalkozás, amelyek termékeket importálnak az Európai Unió területéről. A Kovászna megyei Vámhivatal vezetője szerint 2 olyan cég tevékenykedik Háromszéken, amely jövedékiadó-köteles alapanyagot vásárol olyan termékek előállítására, amelyek már nem jövedékiadó-kötelesek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?