A vidéki iskolák szinte teljesen kimaradnak az iskolai egészségügyi alapellátásból

Az iskolaorvosok hiánya komoly nehézségeket okoz az alapellátásban. Jelenleg Maros megye szintjén 18 iskolaorvos és 80 asszisztens dolgozik, többségük a városi iskolákban. Megyei szinten egyébként legalább 28 iskolaorvosra lenne szükség.

Az iskolaorvosok majdnem teljesen hiányoznak a vidéki településekről, és mindössze hét egészségügyi asszisztens dolgozik (négy Marosszentgyörgyön és egy-egy Marosszentannán, Görgényszentimrén, valamint Maroskeresztúron) községi vagy tanintézetben. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint a marosvásárhelyi önkormányzat foglalkoztatja a legtöbb egészségügyi szakembert az oktatási intézményekben, jelenleg 11 orvos és 46 egészségügyi asszisztens áll a diákok rendelkezésére a marosvásárhelyi iskolákban.

A fogorvoslás terén csak Marosvásárhely önkormányzatának van kilenc új alkalmazott fogorvosa, Szászrégenben, Dicsőszentmártonban, Marosludason, valamint Segesváron mindössze egy-egy iskolai fogorvos áll rendelkezésre.

Illusztráció forrása: Hargita Megye Tanácsa

A vidéki településeken csak háziorvos nyújthat orvosi segítséget – közölte a sajtóval Iuliu Moldovan a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. „A vidéki településeken alig, vagy egyáltalán nem dolgozik iskolaorvos vagy -asszisztens. Ebben az évben több asszisztensi és orvosi állást is meghirdettünk megyei szinten, jelenleg a versenyvizsgák zajlanak. A megyeszékhely önkormányzata és a nagyobb városok, települések el vannak látva egészségügyi személyzettel, itt nincs különösebb gondunk. A fogorvosi ügyelet esetében oldalon kedvezőtlenebb a helyzet, csak Marosvásárhelyen van elegendő iskolai fogorvos,a többi városban, valamint vidéki településen nagyon kevés a rendelkezésre álló fogorvos” – részletezte Iuliu Moldovan.

Országos szinten hétfőn az új, moduláris formátumban folytatódik az iskola csaknem 3 millió diák és óvodás, valamint több mint 300 ezer tanár számára. Maros megyében több mint 87 000 diák és óvodás tanul több mint 600 oktatási intézményben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?