A vészhelyzeti bizottság engedélyezné a tömegrendezvényeket a román nemzeti ünnepen

A december elsejei román nemzeti ünnepen engedélyezik a fővárosban a maximum 400, a megyeszékhelyeken pedig a legtöbb 200 fős rendezvényeket – áll az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) pénteki határozattervezetében.

A ceremóniák résztvevői és az érdeklődő közönség a koronavírus elleni védettséget bizonyító oltási vagy gyógyultsági igazolással vehetnek részt, emellett a jelenleg érvényben lévő valamennyi járványmegelőzési szabályt kötelező betartani.

Mint köztudott, a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok szerint tilos bármiféle közösségi vagy magánrendezvényt tartani.

Román nemzeti ünnep Aradon 2018 december elsején | Archív felvétel

Arról is döntött a CNSU, hogy decembertől a 3 ezreléknél alacsonyabb fertőzöttségű településeken kinyithatnak a tanintézmények, az alkalmazottak beoltási arányától függetlenül. Mint köztudomású, jelenleg azokban az oktatási intézményekben folyik fizikai jelenléttel a tanítás, amelyekben a pedagógusok és a többi személyzet legalább 60 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltást.

Beengedik a Covid-igazolvánnyal rendelkező nézőket a sportrendezvényekre, de csak az ülőhelyek maximum 30 százalékát foglalhatják el. A szabadtéri vagy fedettpályás meccseket egyaránt 5 és 21 óra között lehet megrendezni, és a nézőknek maszkot kell viselniük, továbbá tartaniuk kell a legalább egyméteres távolságot egymás között.

Szabadtéri koncerteket, előadásokat és fesztiválokat is szabad majd szervezni – ezek lehetnek közintézmények által rendezettek vagy magánjellegűek –, de az erre kijelölt terület befogadóképességének maximum 30 százalékát foglalhatja el a közönség, amelyik nem lehet több ezer főnél (szintén csak Covid-igazolvánnyal rendelkezőknek). Biztosítani kell, hogy maximum 4 négyzetméter jusson egy főre, és kötelező a maszk viselése.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Engedélyezik a képzések, workshopok és konferenciák megtartását, szabadtéren és zárt helyiségben egyaránt, de legfeljebb 150 résztvevővel, akiknek maszkot kell viselniük, illetve biztosítani kell, hogy mindenkinek legalább 2 négyzetméternyi terület jusson.

A CNSU határozatait még a kormánynak is jóvá kell hagynia.

Kapcsolódók

Kimaradt?