banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A miniszterelnök a román jobboldal leghitelesebbnek tartott politikusa

A négy hónapja tisztségben lévő Nicolae Ciucă miniszterelnök a román jobboldal leghitelesebb politikusa egy friss felmérés szerint, pártjára – a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) – azonban fele annyian sem szavaznának, mint a kormánykoalícióban szintén részt vevő Szociáldemokrata Pártra (PSD).

Az Avangarde közvéleménykutató intézet csütörtökön ismertetett kutatásában Ciucă 34 százalékkal vezeti a politikusok bizalmi rangsorát, holtversenyben Alexandru Rafila szociáldemokrata egészségügyi miniszterrel és – az ukrajnai háború miatt ismét sokat szereplő – Mircea Geoană NATO főtitkár-helyettessel, a PSD volt elnökével.

A PNL jelöltjeként megválasztott Klaus Iohannis államfő javított valamelyest a tavalyi kormányválság nyomán 14 százalékra zuhant megítélésén: de most is csak 23 százalékon mérik a támogatottságát.

Ami a pártpreferenciákat illeti, a – PSD megrendelésére március végén végzett – felmérés szerint a megkérdezettek 35 százaléka a PSD-re, 16 százaléka pedig a PNL-re adná voksát, ha most tartanák parlamenti választásokat.Nicolae Ciucă miniszterelnök | Fotó: gov.ro

Hasonló szakadék tátong a két román kormánypárt vezetőjének megítélése között is: míg Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnökben a megkérdezettek 30 százaléka bízik, a PNL élére tavaly szeptemberben – akkor még miniszterelnökként – megválasztott Florin Cîţu a bizalmi rangsor utolsó helyén áll 6 százalékkal. A kormánykoalíció harmadik pártjáról, a Romániai Magyarok Demokrata Szövetségéről (RMDSZ) az Avangarde nem közölt adatokat.

Az ellenzéki oldalon hanyatlóban van a – többi párt által szélsőségesnek tartott, nacionalista és oltásellenes szólamokat hangoztató – Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tavaly év végén felívelt, a kormányválsággal és járványhelyzettel magyarázott népszerűsége, de a jelenlegi 15 százalék még mindig több mint másfélszerese parlamenti súlyának.

Nem javult a jobbközép kormánykoalíciót tavaly felrúgó Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megítélése: a parlamenti helyek 16 százalékával rendelkező rendszerkritikus pártot most 12 százalékon mérték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?