A legtöbb határsértőt a magyar határszakaszon fogják el

A román hatóságok a legtöbb illegális határátlépési kísérletet a magyar határszakaszon tapasztalják, ahol a migránsok mintegy 59 százaléka járművekben elrejtőzve próbál meg törvénytelenül bejutni Magyarországra – közölte a román határrendészet vasárnap, az első negyedévi összesítésében.

Naponta fülelnek le kamionokba rejtőzött vagy gyalogszerrel átjutni próbálkozó migránsokat | Fotó: politiadefrontiera.roAz idei év első három hónapjában 3289 külföldi határsértőt tartóztattak fel a román határokon: közülük 443-an illegálisan próbáltak bejutni Romániába, 2846-an pedig törvénytelenül próbálták elhagyni az országot. Legtöbbjük embercsempészek támogatásával, szervezett csoportok tagjaként próbálkozott kijátszani a határrendészek éberségét. Az első negyedévben 186 embercsempészt vettek őrizetbe.

A határsértők közül a legtöbben bangladesi, szíriai, pakisztáni, nepáli, indiai, egyiptomi, marokkói és török állampolgárok voltak.

Az illegális migráció megelőzését és megfékezését célzó román–szerb együttműködés eredményeként a vizsgált időszakban a közös határszakaszon 92 százalékkal esett vissza a határsértők száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Az elfogott illegális migránsokon kívül a szerb oldalon a hatóságok 379 bevándorló illegális Romániába jutását akadályozták meg: ez a szám is 93 százalékos csökkenés 2022 első negyedévéhez képest – mutatott rá a közlemény.

Szombaton 87 illegális határátlépő feltartóztatásáról számoltak be a nyugati határszakaszon: 

A Romániából illegálisan távozni próbáló migránsoknak a befele igyekvő határsértőknél több mint hatszor nagyobb száma azzal áll összefüggésben, hogy a krónikus munkaerőhiány miatt a román állam most már évente százezer olyan munkavállaló befogadását engedélyezi, akik az Európai Unión kívülről érkeznek. A távol-keleti országokból beutazó vendégmunkások viszont rendszerint csak ugródeszkának tekintik a munkavállalási vízumot, és legtöbbjük nem akar Romániában maradni, hanem megpróbál Magyarországon keresztül illegálisan Nyugat-Európába szökni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?