A hajrában belehúzott – Szatmári Viktória lett Bihar megye legjobb érettségizője

Az utazás és a fényképezés a szenvedélye Szatmári Viktóriának, aki a 9,65-ös átlagával Bihar megye legjobb magyar érettségizője volt idén.

A nagyváradi Ady Endre Líceum végzőse lapunknak elárulta, hogy egyáltalán nem számított arra, hogy a magyar tagozaton végzett diákok közül ő lesz a legjobb a megyében. „Nem is tudtam róla, egy barátnőm szólt, hogy én lettem a legjobb. Nagyon meglepett” – vallotta.

Az viszont nem lepte meg, hogy sikerültek a vizsgái, hiszen a feladatok jóval könnyebbnek tűntek számára, mint amire számított. A próbaérettségihez viszonyítva is egyszerűbb volt – ecsetelte. „Amikor kijöttem, már éreztem, hogy sikerült” – mondta.

Fotó: Szatmári Viktória személyes archívuma

De, hogyan is érte el ezt az eredményt? Mint mondta, valójában az érettségi vizsgát megelőző hónapban „húzott bele” a tanulásba, hogy ne felejtse el. Fontos volt számára a jó eredmény, mert mind mondta, az egyetemi továbbtanulása az érettségi eredményétől függ, márpedig számára az is fontos, hogy lehetőleg ösztöndíjas helyre jusson be. Budapesten, angol nyelvű nemzetközi menedzsment szakon akar továbbtanulni. A héten már be is iratkozott, de a végleges eredményhirdetésre még két hetet várnia kell. Érettségi jegye alapján viszont abban bízik, hogy ösztöndíjas helyen tanulhat tovább.

Azt még nem tudja, hogy mivel szeretne foglalkozni az egyetem elvégzése után, de nagyon szeret idegen nyelveket tanulni. Ugyanakkor utazni is, és ezzel összekapcsolódik a másik hobbija: a fényképezés. Képzést is végzett, így az sem kizárt, hogy pályája a fotóművészet irányába terelődik majd.

Érdekesség, hogy miközben Szatmári Viktória „szíve” az idegen nyelvek felé húz, addig középiskolai tanulmányait matematika-informatika, intenzív informatika szakon végzete. Kilencedik osztály előtt ugyanis még nem kristályosodd ki benne az idegen nyelvek iránti szenvedélye, a koronavírus-járvány alatti időszakban tisztult le benne.

Az online oktatást, a karanténidőszakot jól élte meg. Az unokatestvéreivel közös udvarban élnek, így azt az időszakot közösen töltötték, tudtak társasozni, beszélgetni egymással. Az is pozitívum volt számára, hogy nem kellett sok energiát szentelnie a kevésbé szeretett tantárgyaknak, és bár a motiváció hiánya nehézséget okozott, tapasztalata szerint könnyebb volt jó jegyet szerezni.

Persze az Ady Endre Líceumban eltöltött négy évet az iskola épületében elöltve is nagyon szerette. „Ha újra kellene választanom, akkor ugyanúgy az Ady-ba mennék” – szögezte le, kiemelve, hogy bár a koronavírus-járvány miatt az ERASMUS-programjuk elmaradt, rengeteg programban vettek részt és jó hangulatban teltek a középiskolás ével.

Az ERASMUS-programot most már az egyetemen várja, szeretne ugyanis egy ideig nyugati egyetemen tanulni. Franciaország lenne az „első választása”, mivel elkezdett francia nyelvet tanulni, de bevallása szerint bármilyen nyugati ország felsőoktatási intézete a kedvére való lesz. Bár még nem élte bele magát, azért már várja a pesti, egyetemi életet, ami nagy váltást jelent majd számára. Azt, hogy utána visszatér-e Romániába, vagy külföldön képzeli el az életét még nem tudja. „Ahogy az élet hozza” – mondta Szatmári Viktória.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?