A foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztossal találkozott a miniszterelnök

Nicolas Schmittel, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosával találkozott csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök a bukaresti Victoria-palotában.

Nicolas Schmit és Nicolae Ciucă | Fotó: gov.roA kormány tájékoztatása szerint a megbeszélés témája az Ukrajna ellen intézett orosz katonai agresszió okozta krízishelyzetre adott uniós szintű válasz volt. Ciucă tájékoztatta az uniós biztost, hogy a Romániába érkezett több mint 620 ezer menekült a román hatóságok és a civil lakosság együttérző támogatásával találkozott, szállást, élelmet és szociális szolgáltatásokat biztosítottak számukra, beleértve a gyerekek oktatáshoz való hozzáférését is. Ugyanakkor a menekülthullám mellett gazdasági problémákkal is küzdő Moldovai Köztársaságnak is segítséget nyújtott a román állam.

A kormányfő Románia gazdaságélénkítő és energetikai függetlenségre törekvő stratégiáját is ismertette vendégével. Utóbbi eléréséhez a nukleáris energia, a megújuló energiaforrások és a tengeri földgázmezők kihasználását, valamint Bulgária és Görögország ellátórendszereivel való összekapcsolódást jelölte meg járható útként.

Nicolas Schmit köszönetet mondott Romániának az ukrajnai háború okozta humanitárius válságra adott gyors reakcióért és a menekültválság hatékony kezeléséért. Külön elismerésének adott hangot azért, hogy az állam hozzáférhetővé teszi az iskolai oktatást az ukrajnai gyerekek számára. Elmondta, az Európai Bizottság által válságkezelésre elkülönített alapok máris hozzáférhetők a tagállamok számára, és szükség esetén kibővítik ezeket.

Schmit értékelte, hogy Romániában alacsony a munkanélküliség és jó a társadalmi párbeszéd. Ugyanakkor kifejtette, a munkaerő képzettségi szintjének növelése érdekében szükségesnek tartja a további befektetéseket a digitális szektorba és az oktatásba.

Kapcsolódók

Kimaradt?