A betegszabadságra kivetett adó eltörlését követelik a krónikus betegek

A betegszabadság ideje alatt folyósított juttatás 10 százalékos adójának eltörlését kérte kedden a hatóságoktól a krónikus bántalmakban szenvedő betegek szervezeteinek koalíciója.

Közleményükben emlékeztetnek, hogy napjainkban a krónikus betegségek egyre több fiatal, aktív, foglalkoztatott és felelősségekkel rendelkező embert érintenek. „Ezeket az embereket a munkára kell ösztönözni és támogatni, ha problémáik vannak, nem pedig hátrányosan megkülönböztetni a jövedelmük megadóztatásával” – idézi a közleményt az Agerpres hírügynökség.Illusztráció: PexelsA szervezet közölte: tudatában vannak annak, hogy az adó bevezetésére a nagy számú indokolatlan betegszabadság miatt volt szükség, de arról biztosították a hatóságokat, hogy a krónikus vagy ritka bántalmakban szenvedő betegekre a csalás nem jellemző.

Amint megírtuk, hétfőn Nicoleta Pauliuc szenátor, a védelmi bizottság elnöke bejelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvénytervezetet terjesztett be a parlamentbe a betegszabadság ideje alatt folyósított juttatás 10 százalékos adójának eltörléséről. A jogszabályjavaslat a múlt év végén elfogadott „salátarendeletet” módosítja.

A szenátus munkaügyi bizottsága szintén hétfőn egy héttel elhalasztotta a betegszabadság ideje alatt folyósított juttatás 10 százalékos járulékkötelezettségét is előíró 2023/115-ös sürgősségi rendelet megvitatását. A testület elnöke, Ion Rotaru szerint erre azért volt szükség, hogy az illetékes minisztériumok tudják elküldeni az álláspontjukat a javasolt módosításokkal kapcsolatban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?