banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A Maros megyei nyugdíjasok hatvan százaléka jogosult a 700 lejes támogatásra

Csaknem 84 000 Maros megyei nyugdíjas jogosult júliusban arra a 700 lejes egyszeri támogatásra, amelynek törvénytervezetéről első házként szavazott a szenátus kedden.

Mint ismert, a 700 lej értékű egyszeri támogatásra azok a nyugdíjasok jogosultak, akiknek 2000 lej vagy annál kevesebb a járulékuk. Ennek a feltételnek a Maros megyei nyugdíjasok közel 60 százaléka felel meg. A jövedelemküszöb mellett a jogosultság feltétele, hogy az érintett szerepel a nyugdíjpénztár adatbázisában. A támogatást csak a Romániában állandó lakhellyel rendelkező személyek kapják meg – tájékoztatott Stelian Stoica, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatóhelyettese. Hozzátette, az özvegységi nyugdíjban részesülőknek is jár a 700 lejes segély.Illusztráció: Agerpres/Archív

Az egyszeri támogatás része annak a gazdasági és szociális intézkedéscsomagnak, amelyet áprilisban fogadott el a kormány, célja pedig megvédeni a rászorulókat a háború és koronavírus-járvány okozta válságos időszakban – áll a kormány indoklásában.

A kisnyugdíjasoknak nyújtott egyszeri támogatást nem veszik figyelembe a 90 százalékos gyógyszerárkedvezményre való jogosultság megállapításakor. Az egyszeri támogatás nem minősül nyugdíjból vagy szociális juttatásból származó jövedelemnek, mivel az állami költségvetésből biztosítják azt. Ugyanakkor a júliusban kapott más, nyugdíjkiegészítő juttatásokat sem számolják bele a 2000 lejes felső értékhatárba. Maros megyében az egyszeri támogatást a nyugdíjpénztár júliusban, a megszokott időpontban és módon juttatja el a kedvezményezetteknek, személyes bankszámlájukra vagy postai úton.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?