Megszavazta a szenátus a kisnyugdíjasok 700 lejes támogatásáról szóló törvénytervezetet

Első házként szavazott a szenátus arról a sürgősségi kormányrendeletet elfogadó törvénytervezetről, amely által 700 lej értékű egyszeri támogatást kapnak azok a nyugdíjasok, akiknek a havi jövedelme nem haladja meg a 2000 lejt.

Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: „A pótlék része a gazdasági és szociális intézkedéscsomagnak, amelyet áprilisban fogadott el a kormány, célja pedig megvédeni  a munkahelyeket, illetve a rászorulókat segíteni a háború és járvány okozta válságos időszakban.”

Fejér László Ödön Kovászna megyei szenátor, a szenátus munkaügyi bizottságának alelnöke elmondta: „A kisnyugdíjasoknak nyújtott egyszeri támogatást nem veszik figyelembe a 90 százalékos gyógyszerárkedvezményre való jogosultság megállapításakor. Ez a pótlék nem minősül nyugdíjból vagy szociális juttatásból származó jövedelemnek, mivel az állami költségvetésből folyósítják. Ugyanakkor a júliusban kapott más nyugdíjkiegészítő juttatásokat sem számítják bele a 2000 lejes felső értékhatár kiszámolásába.”A kép illusztráció | Fotó: Gábos Albin

A munkaügyi bizottság alelnöke hozzátette, hogy a jelenlegi pénzügyi támogatást kizárólag a Romániában állandó lakhellyel rendelkező személyek kapják meg.

A kormánykoalíciót alkotó pártok áprilisban 17,3 milliárd lej értékű szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagot dolgoztak ki, amely célja a kisjövedelműek és a vállalatok támogatása. Az intézkedések egy része május elsejétől, a kisnyugdíjasoknak szánt intézkedés július elsejétől lép hatályba.

A törvénytervezetről a képviselőház mondja ki a végső szót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?