A Magyar Tudomány Napja Erdélyben

Idén 20. alkalommal szervezi meg A Magyar Tudomány Napja Erdélyben ünnepi rendezvényét az Erdélyi Múzeum-Egyesület.

A kolozsvári székhelyű EME 2002-ben csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia A Magyar Tudomány Ünnepe című rendezvénysorozatához, azóta évi rendszerességgel megszervezi ezt a konferenciát. A Magyar Tudomány Napja Erdélyben időpontja hagyományosan a november 23-ához legközelebb eső hétvége, a szervezők ezzel is emlékeznek az EME 1859-es alapító közgyűlésére. A rendezvényre idén november 19-én és 20-án kerül sor az online térben. A rendezvény fővédnöke Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A pénteki nyitóeseményen felavatják a Mikó-emlékkövet a Mikó-kertben, délután pedig a köszöntőbeszédeket követően ünnepi plenáris előadások hangzanak el, melyre idén is fiatal erdélyi kutatókat kértek fel a szervezők, hogy ismertessék kutatási területüket, tudományos eredményeiket a nagyközönséggel. A plenáris előadássorozatot Erdei Anna immunológus, akadémikus, az MTA főtitkárhelyettes ünnepi előadása nyitja meg. A nyitóünnepségen ezúttal is sor kerül a Gróf Mikó Imre-emlékplakettek átadására.

A rendezvény második napján, november 20-án, szombaton az EME szakosztályai és fiókegyesületei tartják meg a saját tudományterületükre szabott konferenciájukat, melyek tematikáját maguk határozzák meg, az egyes régiókban, illetve tudományágakban felmerülő sajátos kérdéskörök alapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A járványügyi helyzetre való tekintettel a plenáris előadásokat és a szakosztályi ülésszakokat idén is videókonferencián követhetik az érdeklődők.

2021-ben, a járványügyi helyzet ellenére, a 20. fórumon összesen 15 rendezvényre kerül sor többnyire videókonferencia formájában. A modern technológia által eljuttatjuk a rendezvényeket azokhoz is, akik más években nem tudtak a helyszínen részt venni. Egyes rendezvények élő közvetítésben az egyesület YouTube-csatornáján is követhetők, illetve felvételről is láthatók lesznek. További információk megtalálhatók a rendezvény honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?