banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

FRISSÍTVE - A Cotroceni-palotában fogadta Iohannis az izraeli elnököt

FRISSÍTVE: Klaus Iohannis az elnöki hivatalban fogadta kedden a Romániába látogató Reuven Rivlin izraeli államfőt.

Klaus Iohannis és Reuven Rivlin | Fotó: presidency.roAz ünnepélyen az izraeli elnök románul köszöntötte a díszőrséget. A ceremónia után a két államelnök négyszemközti megbeszélést, majd hivatalos megbeszélést tart, amelyek után közösen nyilatkozni a sajtónak.

Reuven Rivlin hivatalos látogatásra érkezett Romániába, a nap folyamán Florin Cîţu kormányfővel is találkozni fog a Victoria-palotában. Az Államelnöki Hivatal pénteken kiadott közleménye értelmében Reuven Rivlin látogatása a két ország közötti kapcsolatok erősségét tükrözi, illetve azt, hogy Izrael továbbra is stratégiai értékkel bíró kulcsfontosságú partnere marad Romániának a Közel-Keleten.

Az izraeli elnök látogatására annak kapcsán kerül sor, hogy Románia és Izrael június 11-én ünnepli töretlen, megszakítás nélkül fennálló diplomáciai kapcsolatának 73. évfordulóját.

Stratégiai jellegű, kiváltságos kapcsolat áll fenn Románia és Izrael Állam között – jelentette ki Klaus Iohannis kedden, az izraeli hivatali kollégájával, Reuven Rivlinnel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„Románia és Izrael Állam között kiváltságos stratégiai viszony áll fenn, amely erős történelmi, kulturális és emberi kapcsolatokon alapul. E különleges kötelék létrejöttéhez alapvetően hozzájárul a két közösség” – fogalmazott Iohannis.

Az államfő háláját fejezte ki azoknak a román származású izraeli polgároknak, akiknek köszönhetően országunk nagy megbecsülésnek örvend Izraelben: a műszaki szakembereknek, orvosoknak, művészeknek, sportolóknak és másoknak.Iohannis említést tett Románia arra irányuló törekvéseiről is, hogy felvállalja a múlt történéseit.

Iohannis: az izraelieknek és a palesztinoknak is joguk van békében, biztonságban élni

Románia azon az állásponton van, hogy mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak joguk van békében és biztonságban élni – jelentette ki Klaus Iohannis, hozzátéve: fő nemzetközi partnereivel egyetértésben a kétállami megoldás előmozdítását tartja kívánatosnak a nemzetközi jog keretei között.

„Tekintettel a közelmúltbeli erőszakos cselekményekre, amelyeknek izraeliek és palesztinok egyaránt áldozatul estek, és amelyek mindannyiunkat elszomorítottak, ismételten részvétemet fejeztem ki az emberéletek elvesztése miatt, és reményemet fejeztem ki, hogy meg fogják vizsgálni a konfliktus alapvető okait, hogy a régióban tartós béke jöhessen létre” – mondta a román államfő.

Hivatali kollégájával folytatott megbeszélése során hangsúlyozta a bizalomerősítő intézkedések bevezetésének szükségességét, valamint a közvetlen tárgyalások újbóli megkezdését a kétállami megoldás érdekében. „Üdvözlöm a közel-keleti kvartett munkájának újraindítását, és nagyra értékelem az Amerikai Egyesült Államoknak az Európai Unióval és a régió arab államaival együtt vállalt szerepét a békefolyamat újraindítását elősegítő keret megteremtésében" – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?