Az alkotmánybíróság szeptember 18-án tárgyalja Johannis óvását

Szeptember 18-án tárgyalja az alkotmánybíróság az államfő óvását, amelyet a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény módosításai ellen nyújtott be - közölték az AGERPRES hírügynökséggel a testülethez közel álló források. 

Klaus Johannis államfő csütörtökön emelt alkotmányossági kifogást a bírák és ügyészek jogállását szabályozó, 2004/303-as törvény módosításai kapcsán.

Az elnök csütörtök délután, a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában már közölte erre irányuló szándékát. Mint elmondta, azzal a nyomatékos kéréssel emel kifogást a bírák és ügyészek jogállását szabályozó, 2004/303-as törvény módosításai ellen, hogy az alkotmánybíróság vegye tekintetbe a Velencei Bizottság álláspontját a jogszabállyal kapcsolatban. 

Indoklásában az államfő számos kifogást felsorol, többek közt azt, hogy a törvényt a képviselőház rendkívüli ülésszakában fogadták el, amelyet szerinte alkotmányellenes módon hívtak össze, a törvény szövege pedig több helyen zavaros, egymásnak ellentmondó részeket tartalmaz. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?