Elkezdődött a kreativitás hete a Bolyai Nyári Akadémián

A Kárpát-medence legnagyobb pedagógusoknak szervezett továbbképzője, a 26-ik Bolyai Nyári Akadémia vette hivatalosan is kezdetét hétfőn. Az Erdély több településén is egy időben, de különböző szakágakban zajló előadássorozatok többségén idén a kreativitás az átfogó fő témakör.

A Bolyai Nyári Akadémia hivatalos, ünnepélyes megnyitója ugyan hétfőn volt Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítvány székhelyén, de már egy héttel korábban elkezdődtek az előadások Nagyenyeden, Szatmárnémetiben, Szovátán és Temesváron, amelyek főként tanítóknak, óvónőknek, valamint hitoktató tanároknak szóltak.

Idegen nyelvű szekciókat is indítanak

Csíkszeredában szervezik meg a kreativitás hetéhez legszorosabban kapcsolódó előadásokat, amelyeknek – az egységes témaválasztás mellett – újdonsága, hogy idén először idegennyelv-szekciókat is szerveztek. A kreativitás hetének csíkszeredai megnyitóján Ferencz Salamon Alpár, a Bolyai Nyári Akadémia főszervezője köszöntötte a pedagógusokat az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában.

„Meggyőződésem, hogy újabb és újabb szakmai, kollegiális kapcsolatok alakulnak itt ki. Az Akadémia hosszú évek óta dédelgetett álma, hogy idegen nyelvű szekciókat is elindítson, ez idén először sikerült is. Ebben neves egyetemi előadók lesznek a segítségünkre” – vetítette előre a főszervező. Az oktatók többek között a spanyolországi Toledoból, az egyesült államokbeli Marylandből, Floridából, Ohioból, valamint New Yorkból, illetve a törökországi Isztambulból érkeztek.

A szekcióeladások között elsőként a matematika és művészet tárgyközi kreativitással foglalkozó, manuális és digitális eszközzel motivált tanulásról hallhatnak a résztvevők. Az előadássorozat a finn–magyar Élményműhely programjába illeszkedik be, és matematikát, természettudományokat, illetve művészetet oktató tanároknak szól.

Creative chaos ’Interactive learning in the ESL Classroom’ címmel a kreativitás és káosz közötti összefüggésekről tartanak előadásokat elsősorban idegennyelv-tanárok, angol nyelvet tanító tanárok, angol nyelvet jól beszélő, de más nyelveket tanító pedagógusok számára. Minden pedagógusnak meghirdették továbbá az Élménypedagógia–Értékpedagógia–Személyközpontú pedagógia elnevezésű szekcióelőadást.

A pedagógiában paradigmaváltásra van szükség

A megnyitó után Ferencz Salamon Alpár a kreativitásról, annak az emberiség történetében betöltött szerepéről beszélt, amely sokak szerint kizárólag emberi tulajdonság. Az ókori görögök már felfedezték, hogy a sétálás ösztönzi a kreativitást, amely tulajdonképpen válasz a környezet támasztotta kihívásokra. Megjegyezte, hogy tulajdonképpen a kíváncsiság eredménye a kreativitás.

Az ősi kínai kultúrában a kreativitásnak köszönhetően nagyszerű találmányok születtek, azonban az ő viszonyulásuk ehhez merőben más volt, mint a nyugati kultúrákban élő embereké. A kínaiak az alkotás folyamatáért, míg a nyugati társadalmak az eredményért estek a kreativitás rabjául.

Mint mondta, a 20-ik századi kommunista elnyomó hatalom másfelé terelte a kreativitáshoz való viszonyt. És, hogy mi van ma? Elérkezett annak az ideje, hogy megpróbálják a kreatív gondolkodásmódot visszahozni a közoktatásba. A ma kihívása, hogy a technológia gyors fejlődésével tartsák a lépést. Egyértelmű, hogy a pedagógia terén paradigmaváltásra van szükség – jelentette ki az előadó.

Kapcsolódók

Kimaradt?