Augustin Lazăr: aggodalmat keltett az ügyészek körében Kövesi leváltása

Aggodalmat keltett az ügyészek körében a Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyész leváltása nyomán kialakult helyzet - nyilatkozta szerdán Augustin Lazăr legfőbb ügyész.

Az ügyészeket aggasztja a jelenlegi helyzet, ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy továbbra is betöltsék alkotmányos szerepüket, védjék a jogrendet. "Kényes helyzet alakult ki körülöttünk, amelyet nem kell önöknek leírnom" - válaszolt Lazăr arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, ezek után tartanak-e attól, hogy politikai ellenőrzés alá vonják az ügyészeket.

A legfőbb ügyész rámutatott, az alkotmánybíróság határozatai kötelező érvényűek és azokat gyakorlatba kell ültetni, "de a közszereplők bölcsességén is múlik, hogy sikerül-e bebizonyítani, mindezzel nem a DNA ellenőrzés alá vonása volt a céljuk".

Lazăr ugyanakkor annak a véleményének is hangot adott, hogy a romániai bírák és ügyészek "olyan szintre jutottak, amelyen már nem lehet őket legyőzni", egységesek tudnak maradni, és ellenállnak a megosztásukra irányuló kísérleteknek.

 

A legfőbb ügyész hétfőn Anca Jurmát bízta meg ideiglenesen a Kövesi menesztésével megüresedett DNA-főügyészi tisztség ellátásával. Szerdán Lazăr azt mondta, azért esett a választása Jurmára, mert "jelentős tapasztalattal rendelkező DNA-ügyész, a legfőbb ügyészség diplomatája, az európai korrupcióellenes hálózat alelnöke, és mind európai szinten, mind az országban ismert a neve"

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?