Dan Barna: az USR ajtói nyitva állnak Kövesi előtt, ha belépne a politikába

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ajtói nyitva állnak Laura Codruţa Kövesi előtt, ha a volt korrupcióellenes főügyész úgy dönt, hogy belép a politikába - nyilatkozta kedden az alakulat elnöke.

Dan Barna azt mondta, "váltottak néhány üzenetet", és biztosította Kövesit, hogy továbbra is élvezi az USR bizalmát és támogatását. "Mondtam neki, hogy az USR ajtói nyitva állnak előtte, amennyiben belépne a politikába. Laura Codruţa Kövesi a korrupció elleni küzdelem egyik szimbóluma, és az USR is minden erőforrását a jogállamiság támogatására próbálja felhasználni" - közölte Dan Barna.

Hozzátette, a volt DNA-főügyész válaszában méltányolta az alakulat támogatását, és azt mondta, mivel az elmúlt öt évben nem volt szabadságon, az elkövetkezőkben "kicsit visszavonul", majd tárgyalnak még a témáról. Újságírói kérdésre válaszolva Dan Barna kifejtette, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amennyiben Laura Codruţa Kövesi indulna az elnökválasztáson, az USR támogassa őt.

"Ha élvezi a párt támogatását, Kövesi is, és más is szóba jöhet alakulatunk jelöltjeként. Jó opció lehetne ez Románia számára, hiszen Kövesi bebizonyította, hogy egyetlen ember is képes felvenni a harcot az igazságszolgáltatás védelméért" - tette hozzá.

Dan Barna hangsúlyozta, az USR-nek minden bizonnyal lesz saját államelnökjelöltje a 2019-ben esedékes választáson. Alakulata jól együtt tud működni Dacian Cioloş volt miniszterelnök Románia 100 platformjával is, egyelőre azonban "nem jutottak odáig", hogy választaniuk kellene Cioloş és Kövesi között.

Kapcsolódók

Kimaradt?