Tăriceanu Kövesi leváltásáról: az igazságszolgáltatás mérlegét egyensúlyba kell hozni

Egy helyénvaló intézkedés „a sorozatos visszaélések és az alkotmány többszöri megszegése után” – vélte kedden Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, miután Klaus Johannis egy nappal korábban aláírta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének leváltásáról szóló elnöki rendeletet.

„A rendeletnél is fontosabb, hogy megértsük Románia mai helyzetét, mert a leváltásara több mint tíz évvel azután kerül sor, hogy Traian Băsescu államfő a hatalom megszervezésének céljával létrehozott egy törvénytelen, alkotmányellenes szervezetet” –  írta Facebook-bejegyzésében Călin Popescu-Tăriceanu.

Hozzátette: a parlament felelőssége, hogy olyan törvényes keretet teremtsen, amely szavatolja az emberi szabadságokat és jogokat, és amelyben „a román állampolgárok telefonjának visszaélésszerű lehallgatására nem kerülhet sor”.

Véleménye szerint „fontos szerep hárul” a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsra (CSM), hogy „ismét egyensúlyba hozza Justicia mérlegét” és hogy felügyelje, „ne működjenek titkos egyességek a titkosszolgálatok és az igazságügyi intézmények között”.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?