A napokban eldől a barlangban rekedt thai gyerekek sorsa

Rosszra fordult az időjárás, a várható eső miatt víz áraszthatja el az észak-thaiföldi Tham Luang barlangrendszert, ahol csökkent az oxigénszint is, a mentőcsapat így az idővel fut versenyt.

A mentés pénteken vagy szombaton megtörténhet, mondta a Sky Newsnak egy önkéntes búvár, Ivan Karadzic. Hozzátette, hogy a mentőcsapat hangulata romlott a társuk pénteki halála után. A 38 éves férfi korábban tagja volt a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának. Feladatát ugyanakkor még teljesíteni tudta: eljuttatott egy oxigénpalackot a kijelölt helyre, de visszafelé eszméletét vesztette és meghalt.Ivan Karadzic szerint a mentést az is nehezíti, hogy gyerekekről van szó, korábban ugyanis egyik búvár sem szembesült ilyen helyzettel, csak más barlangi búvárok mentettek.

Elon Musk a helyszínre küldi a mérnökeit

Elon Musk amerikai nagyvállalkozó két cégétől mérnököket küld a thaiföldi barlangbalesethez, hogy kiderítsék, tudnak-e valamilyen módon segíteni a két hete bennrekedt fiúk kimentésében.

A SpaceX és a Tesla atyja pénteken Twitter-üzenetekben tudatta intézkedéseit azután, hogy egyik követője a szemére vetette: nem tesz eleget a barlangban rekedtek kiszabadításáért.

Musk Boring nevű cége járatos az alagútfúrásban, nagyon fejlett radarja van földrétegek vizsgálatához. Szakemberei azt ötlötték ki, hogy egy légjárat fúrásával ki lehetne menteni a Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenkét diákot és edzőjüket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?