Beke Istvánék bebörtönzése ellen tiltakozó tüntetés lesz Kézdivásárhelyen

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács más civil-politikai és politikai szervezetekkel közösen Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése elleni tüntetést tervez Kézdivásárhelyen.

Az EMNT szerdán közölte, más típusú akciókat is tervbe vettek, amelyekkel felhívhatják a figyelmet „a román állam újbóli megfélemlítési akcióira”. A szervezet ugyanis felháborítónak tartja, hogy miután korábban gyakorlatilag felmentették Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt az ellenük felhozott, koncepciózus vádak alól, most mégis fejenként 5 évnyi börtönbüntetésre ítélték őket.

„Meggyőződésünk, hogy – különösen a centenárium évében – a hatóságok mostani döntése nem más, mint nyers és brutális erődemonstráció, s mint ilyen, a teljes erdélyi magyar közösség ellen irányul. A román államhatalom immár sorozatos provokációi jól mutatják: nem Beke és Szőcs az, akik a békés román—magyar együttélést veszélyeztetik, hanem épp az a román állam, mely 100 év alatt sem volt képes felnőni az európai államok színvonalához, s nevetséges, koncepciózus eljárásokkal riogatja saját állampolgárait” – olvasható a közleményben.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége Toró T. Tibor ügyvezető elnök és Tőke Ervin alelnök által aláírt közleményben fejtette ki, hogy hidegzuhanyként érte őket az ítélet. Szerintük "ennek ürügyén a romániai magyar közösséget kívánják megfélemlíteni, szabadságharcát ellehetetleníteni".

Bukarest "a régi sztálinista időket idéző koncepciós per ilyen otromba és felháborító lezárásával üzen a magyar közösségnek": így jár, aki a századik születésnapjára készülő egységes és homogén román nemzetállam "szentsége" iránt tiszteletlenséget mutat, netán annak történelmi adósságait szóvá meri tenni - írták a közleményben.

Az EMNP azonnali egyeztetésre szólította az erdélyi magyar politikai szervezetek és a civil társadalom képviselőit, hogy tárgyaljanak a romániai magyarságot ért inzultus elleni hatékony fellépésről. Bejelentették: az EMNP az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagszervezeteihez fordul segítségért a jogtiprás európai integrációs intézmények elé tárása érdekében. Hasonló lépésre kérték a többi politikai és civil jogvédő szervezetet, használják ki külkapcsolataikat az ügy nemzetközi megismertetése érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?