FRISSÍTVE - Beke Istvánékat a feketehalomi börtönbe szállították

A legfelsőbb bíróság szerdán jogerősen öt-öt év letöltendő börtönre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltán. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két székelyföldi aktivistáját azzal vádolták, hogy a 2015-ös december elsejei ünnepségen házi gyártmányú bombát akartak felrobbantani Kézdivásárhelyen. FRISSÍTÉS1: A rendőrök szerda délután megjelentek Beke Istvánnál, hogy börtönbe vigyék. FRISSÍTÉS2: Beke Istvánt a feketahalomi börtönbe szállították.

Az ügyészség eredetileg Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel (terrorizmussal), a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolta (a vádiratot itt ismertettük). A bíróság mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta.

Tavaly áprilisban a Bukaresti Ítélőtábla alapfokon felmentette Bekes Istvánt és Szőcs Zoltánt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet vádja alól. Csupán pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre őket, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították.

Az ügyészség fellebbezett, és a bukaresti legfelsőbb bíróság kérésükre mindkét vádlott esetében közösség elleni merényletkísérletre változtatta vissza az első vádpont büntetőjogi besorolását. A terrorizmus megakadályozását és visszaszorítását célzó, 2004/535-ös törvény 32. cikkelye alapján ugyanis terrorista cselekedetnek minősül kémiai vagy biológiai fegyverek vagy bárminemű robbanószerkezetek készítése, megszerzése, birtoklása, szállítása, átadása más személynek közvetlen vagy közvetett módon, vagy ilyen jellegű fegyverek, szerkezetek terén végzett kutatás, fejlesztés. 

Ennek alapján a legfelsőbb bíróság Beke István Attilát 5 év börtönbüntetésre ítélte, amelyből levonják a letartóztatásban és házi őrizetben töltött időtartamot, összesen 6 hónapot.  Beke István Attilát ugyanakkor felmentették a robbanóanyagok rendjének be nem tartására tett kísérlet vádja alól. A Szőcs Zoltán elleni vád besorolását közösség elleni merényletről felbujtásra módosította a legfelsőbb bíróság, és 5 év börtönbüntetésre ítélte ezért. A robbanóanyagok rendjének be nem tartására tett felbujtás vádja alól felmentette a bírói testület. 

FRISSÍTÉS1: Beke István szerda délután a Facebook-oldalán közölte: már megjelentek nála a rendőrök, hogy börtönbe vigyék.

Értésüléseink szerint a lakásánál nem sokkal 16 óra előtt megjelent egy hatósági autó, a benne ülők bekopogtak az ajtaján, majd onnan az őrizetbe vett Beke Istvánnal távoztak, aki a rá kiszabott öt éves börtönbüntetésből egy évet már letöltött előzetesben. Szőcs Zoltánnal hasonlóan jártak el.

FRISSÍTÉS2Az igazságszolgáltatási szervekhez közel álló források szerint a feketehalmi börtönbe szállították Beke István Attilát és Szőcs Zoltánt.

Beke Istvánnal korábban interjút készítettünk letartóztatásának két éves évfordulóján, amelyben felidézte az akkori eseményeket

Kapcsolódók

Kimaradt?