Beke István: meglepődtem, felfüggesztett börtönbüntetésre sem számítottam

A szerdai ítélethirdetés után – a börtönbe vonulása előtt –  Beke István úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy meglepte a bíróság döntése, hiszen ő még felfüggesztett börtönbüntetésre se számított.

„Példát mutattak, hogy ha kiállsz a nemzetedért, a közösségedért, ez a fizetség. Megfélemlítik az embereket, nemcsak a magyarokat, hanem románokat, mindenkit. Bebizonyították, hogy azt csinálnak, amit akarnak”, összegzett Beke István. Hozzátette: ügyének utolsó tárgyalásán az ügyészség kérte a vád besorolásának megváltoztatását, erre a védelem nem volt felkészülve. Végül a bíróság jóváhagyta a besorolás megváltoztatását.

Beke István úgy tudja, van még lehetőség óvásra, mivel utolsó pillanatban változtatták meg az ügy besorolását. Hozzátette: ennek az óvásnak az eredményét már a börtönben kell megvárniuk. A kézdivásárhelyi férfi szerint „a lehetőségek országában élünk”, az is meglehet, hogy az óvás következtében elhagyhatják a börtönt, de az is, hogy meghosszabbítják büntetésüket.

A legfelsőbb bíróság szerdán jogerősen öt-öt év letöltendő börtönre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltán. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két székelyföldi aktivistáját azzal vádolták, hogy a 2015-ös december elsejei ünnepségen házi gyártmányú bombát akartak felrobbantani Kézdivásárhelyen. 

Kapcsolódók

Kimaradt?