banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Módosul a rendőrök jogállását szabályozó törvény

Sürgősségi rendelettel elfogadta csütörtökön a kormány a rendőrök jogállását szabályozó törvény módosításait.

A belügyminisztérium szerint a módosításokkal egyrészt összhangba hozzák a 2002/360-as jogszabályt az alkotmánybírósági döntésekkel, másrészt pedig a korkedvezményes nyugdíjazás visszaszorítása érdekében módosítanak, szigorítanak feltételein. Az új szabályozás hiányában hiábavaló lenne a belügyminisztériumnak a személyzethiány csökkentésére irányuló törekvése – szögezi le közleményében a szaktárca.

Az alkotmánybíróság egyik határozatának megfelelően ezután a fegyelmi eljárás alatt álló rendőrök kérhetik, hogy ügyvéd képviselje őket. Egy másik előírás szerint a rendőröknek jogukban áll elszámolni az őket érintő büntető- és polgári peres ügyekben igényelt jogsegély költségeit.

A belügyminisztériumi iskolák végzősei eddig kötelesek voltak 10 évig a minisztérium kötelékében dolgozni, vagy vissza kellett fizetniük az oktatási költségeket. Egy most elfogadott módosítás értelmében amennyiben sikeresen felvételiznek a rendőrakadémiára, nem kötelesek visszafizetni az összeget.

Egy másik módosítás szerint ezután fegyelmi vétségnek minősül az is, ha a rendőr indoklás nélkül elutasítja a munkaköri leírásban is feltüntetett feladata ellátását.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?