Macovei elmondta, hogy miért számolta fel a SIPA-t

Azért számolta fel 2006-ban a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálatot (SIPA), mert információk szerint azt a bírák és ügyészek zsarolására használták fel - jelentette ki csütörtökön Monica Macovei.

Az európai parlamenti képviselő politikai nyilatkozatban reagált a SIPA felszámolását vizsgáló parlamenti különbizottság következtetéseit tartalmazó, aznap ismertetett jelentésre, amelyben leszögezték: 2005-2006-ban hivatalban lévő igazságügyi miniszterként törvényt sértett a SIPA (később Korrupcióellenes Védelmi Ügyosztály - DGPA) felszámolásakor.

Az érintett ex-miniszter nyilatkozatában rámutatott: azért számolta fel a SIPA-t, mert információk szerint azt a bírák és ügyészek zsarolására használták fel, az Európai Bizottság ugyanakkor világosan leszögezte, nem indokolt egy, az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó titkosszolgálat léte.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szerinte azért állítja, hogy törvényt szegett a bírákról és ügyészekről információkat gyűjtő szolgálat felszámolásával, "mert az ő céljuk a bírák és ügyészek ellenőrzés alatt tartása, nem az, hogy függetlenséget élvezzenek" - véli.

Az EP képviselő nyilatkozatában rámutat: miközben őt azzal vádolják, hogy törvényt sértett, a szociáldemokrata párti Florin Iordache vezette parlamenti különbizottság úgy módosítja a büntetőeljárási törvénykönyvet, hogy "az elítélt Dragnea kérhesse a referendum-ügy - amelyben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték - újratárgyalását".

"Minő véletlen egybeesés! Ki az, aki törvényt szeg? Ki segíti a bűnözőket?" - teszi fel a kérdést Monica Macovei.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?