Johannis: Dăncilának továbbra sincs keresnivalója a kormány élén

Fenntartja azt a véleményét, miszerint Viorica Dăncilă kormányfőnek le kell mondania – jelentette ki a csütörtökön uniós csúcstalálkozón Bulgáriában tartózkodó Klaus Johannis. Külpolitikai kérdésekben az együttműködés nem opcionális, hanem kötelező. Ráadásul a kormány az uniós alapok lehívása termén sem áll fényesen – fejtette ki az államelnök.

„Nyilvánvalóan igen” – válaszolta szerdán a szófiai EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón részt vevő Klaus Johannis arra a kérdésre, hogy fenntartja-e véleményét, miszerint a miniszterelnöknek le kellene mondania. „Nem engedem meg magamnak, hogy bárkit megfenyegessek. Ez egy primitív hozzáállás lenne. Én pontosan a lemondásra utaltam, de ha valaki túl sok maffiózós filmet néz, az az ő problémája” – utalt az államelnök Liviu Dragnea PSD-elnök egy korábbi nyilatozatára.

Johannis szerint közte és a kormány között nem volt „sem háború, sem béke”, azonban az alkotmány vonatkozó cikkelye értelmében az államfő  feladata a közhatalmak működése fölött őrködni. „Márpedig az őrködés nem egy passzív állapot. Nem fogok ölbe tett kézzel várni, amíg fejjel megyünk a falnak. Ha látom, hogy rosszul mennek a dolgok, nincs más választásom: az a kötelességem, hogy felhívjam erre a figyelmet, tárgyalást kezdeményezzek, véleményeket kérjek. Ez éppen az, amit teszek” – nyilatkozta Johannis.

Széteső külpolitika, lemaradás az alapok lehívásában

Külpolitikai kérdésekben sem opcionális, hanem kötelező az együttműködés a kormány és az államelnöki hivatal között – magyarázta.
Szerinte nem lehet a két intézménynek különböző álláspontja a külpolitika terén, Románia pedig akkor válik erőssé, ha ezt az elvet betartja.

Ismételten leszögezte: az ország valamely külképviseletének elköltöztetéséről az alaptörvény értelmében az övé a döntő szó. „Az alkotmány értelmében az enyém lesz az utolsó szó ebben a témában. Azonban soha nem döntöttem Románia számára fontos kérdésekben, sőt még a kevésbé fontosakban sem úgy, hogy előbb ne tájékozódtam volna” –  tette hozzá.

„Azt szeretném, hogy Románia lehívja az európai alapokat, mert ezek elengedhetetlenek a fejlődésünkhöz” – mondta Szófiában az elnök, hozzátéve, hogy az utóbbi napokban aggasztó hírek jelentek meg az alapok lehívásában tapasztalható lemaradásról, ennek kapcsán pedig a későbbiekben maga is közzé teszi álláspontját. 

Kapcsolódók

Kimaradt?