FRISSÍTVE - Offenzívában Johannis: ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt

Klaus Johannis hétfőn ismét Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondását követelte, elégtelennek tartva a kormány gazdasági teljesítményét az idei első negyedévben.

Az államfő azt követően elemezte ki a kormány gazdasági teljesítményét, hogy a pénzügyminisztérium közzétette az állami költségvetés első negyedévi mérlegét. Megállapította, hogy a bevételek abszolút értékben ugyan nőttek, de jóval elmaradnak a tervezett szinttől. A kiadások ugyanakkor 22 százalékkal nőttek, ezért óriási nyomás nehezedik az államháztartásra.

Johannis szerint a kormánynak nincsenek megoldásai a helyzet kiigazítására, ezért Dăncilának sürgősen le kell mondania. Felidézte, hogy már az idei költségvetés elfogadásakor figyelmeztetett: a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt büdzsé nélkülözi az alapvető gazdasági logikát, hiszen adócsökkentések és béremelések mellett számos infrastrukturális beruházást ígért, de már akkor látszott - mondta Johannis -, hogy mindenre nem lesz elég pénz.

Emlékeztetett, hogy a PSD 25 százalékos béremelést ígért január 1-től, de ezt nem teljesítette, hiszen a nettó jövedelmek ugyanakkorák maradtak, mi több egyes ágazatban ez utóbbiak csökkentek.

Johannis szerint ahhoz, hogy az államháztartás elbírja a rá nehezedő nyomást, a bevételeket kell növelni. Rámutatott: a kormány egyetlen adónem esetében sem tudta teljesíteni a költségvetésben szereplő tervezett bevételszintet. Hozzátette: a tavalyi csaknem 7 százalékos gazdasági növekedés nem tükröződik a lakosság jövedelmében.

Klaus Johannis április végén is már lemondásra szólította fel a kormányfőt, aki szerinte megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának alakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre. Dăncilă akkor bejelentette, hogy nem mond le és a kabinetet támogató kormánykoalíció vezetői is kiálltak mellette.

„Az elnök úr megharagudott ránk”

Reméli, hogy elmúlik Klaus Johannis államfő haragja a kormánnyal szemben, mert az országnak nyugalomra van szüksége - jelentette ki hétfőn este Liviu Dragnea.

„Látom, úgy döntött, hogy minden miatt kritizálni fog minket, és mindenhez ért, ami nagyon jó, mert azt jelenti, hogy kompetens államelnökünk van. (...) Az államelnök úr nagyon megharagudott ránk és a kormányra. Reméljük, elmúlik neki és megnyugszik. Nyugalomra van szükségünk az országban” - mondta a Szociáldemokrata Párt elnöke a párt székházánál adott nyilatkozatában.

Klaus Johannisnak hétfői, a költségvetés első negyedévi gyakorlatba ültetését kiértékelő nyilatkozatáról Dragnea azt mondta: a kormány válaszolni fog rá, mert „nem jó, ha elferdített információk maradnak a köztudatban”. A PSD elnöke azt is elmondta: a kormány tagjaival és Bukarest főpolgármesterével együtt jelen lesz azon a fogadáson, amelyet az államfő az Európa-nap tiszteletére ad május 9-én.

Dragnea kifejtette a kormányfő kapcsán, hogy Viorica Dăncilă soha nem kritizálta és nem sértette meg Klaus Johannist, az államfőtől mégis „mindenféle sértéseket kell elviselnie” a miniszterelnöknek.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?