Az igazságügyi miniszter kész megvédeni a kormány Johannis ellen benyújtott óvását

Személyesen fog megjelenni Románia Alkotmánybíróságán, hogy felsorakoztassa érveit azon óvás mellett, amelyet a hatóságok közti alkotmányos természetű konfliktus miatt nyújtott be a kormány, miután Klaus Johannis államfő nem járult hozzá, hogy menesszék tisztségéből az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét, Laura Codruţa Kövesit - mondta szombaton Sinaián az igazságügyi miniszter.

Tudorel Toader megerősítette, hogy az alkotmánybíróság május 10-ére tűzte ki a tárgyalás időpontját ebben az ügyben. „Igen, személyesen fogok megjelenni. Beszéltem erről a miniszterelnök asszonnyal, aki természetesen megkért rá, hogy én sorakoztassam fel az érveket az óvásban jelzettek alátámasztására” – mondta az igazságügyi miniszter.

Az alkotmánybíróság pénteken arról tájékoztatott, hogy május 10-én tárgyalja a hatóságok közti konfliktusról szóló óvást Klaus Johannis államfő azon döntésével kapcsolatban, hogy nem járul hozzá Laura Codruţa Kövesi menesztéséhez az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éléről.

Az április 23-án benyújtott kifogás szerint alkotmányossági konfliktus alakult ki egyrészt az igazságügyi miniszter és az államfő között, másrészt Románia kormánya és az államelnöki hivatal között. A konfliktust az idézte elő, hogy az államfő megtagadta, hogy hozzájáruljon a korrupcióellenes főügyész tisztségből való menesztéséhez - áll a dokumentumban.

Az óvás benyújtásakor, április 23-án Tudorel Toader igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy aznap találkozott Viorica Dăncilă kormányfővel, aki egyetértett az alkotmányossági kifogás tartalmával és a benyújtását alátámasztó érvekkel, így aláírta a dokumentumot.

Klaus Johannis államfő ezt követően azt mondta: nem kelt benne nyugtalanságot az alkotmányossági kifogás. „Nem vagyok nyugtalan, de ha létezik ez a kezdeményezés a kormány részéről, várjuk meg a dokumentumot. És lássuk, hogyan látják mindezt az alkotmánybírák. Az én meglátásom szerint szó sem lehet ez esetben intézmények közötti konfliktusról” – fogalmazott a téma kapcsán Johannis.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?