FRISSÍTVE - Jeruzsálem-vita: nem világos, hogy kiegyezett-e az államfő és a kormányfő

Románia izraeli nagykövetségének esetleges Jeruzsálembe költöztetéséről egyeztetett kedden a Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, de az elnöki hivatal közleményéből nem derül ki, sikerült-e egységes álláspontot kialakítaniuk. FRISSÍTÉS: Viorica Dăncilă biztosította Klaus Johannist, hogy kormányfőként legfőbb célja Románia érdekeinek nemzetközi szinten való érvényesítése és az ország nemzetközi szerepének erősítése.

A kommüniké szerint az általa kezdeményezett találkozón az államfő leszögezte: a román külpolitika kizárólag az ország érdekeit szolgálhatja, Románia pedig csak úgy őrizheti meg hitelét az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval és a NATO-val és más stratégiai szövetségeseivel ápolt kapcsolatában, ha azonnal véget vet a külpolitikai eredetű belpolitikai feszültségnek.

Johannis arra figyelmeztette a kormányt: vannak olyan megszeghetetlen határvonalak a román külpolitikában, amelyeket politikai irányultságától függetlenül eddig egyetlen döntéshozó sem sértett meg. Az elnök szerint "aggodalmat és nyugtalanságot" szülne, ha a román külpolitika feladná kiegyensúlyozottságát, következetességét és kiszámíthatóságát.

A keddi találkozóra Viorica Dăncilă kormányfőt Ana Birchall, Románia stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettese és Teodor Meleșcanu külügyminiszter is elkísérte. A megbeszélésen részt vevő kormánytagok is - az elnöki hivatal szerint - az állami intézmények közti lojális együttműködés fontosságát hangsúlyozták.

Az előzmények

Dăncilă április végén izraeli látogatása előtt megerősítette: a kormány memorandumot fogadott el az izraeli román külképviselet áthelyezésének előkészítéséről. A Románia külpolitikájának kialakításában alkotmányos jogkörökkel rendelkező államfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy ilyen kényes kérdésben nem konzultáltak vele, magát a döntést elhamarkodottnak nevezte és - egyebek mellett emiatt is – a miniszterelnök lemondását követelte.

Johannis egy múlt hétvégi sajtónyilatkozatából kiderült: az államfő azzal sem értett egyet, hogy a román külügyminisztérium csatlakozott azon országokhoz - Csehországhoz és Magyarországhoz - amelyek vétójukkal megakadályozták, hogy az Európai Unió egységes nyilatkozatban ítélje el az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését.

FRISSÍTÉS: Dăncilă arról biztosította Klaus Johannist, hogy Románia érdekeit képviseli

Viorica Dăncilă biztosította Klaus Johannist, hogy kormányfőként legfőbb célja Románia érdekeinek nemzetközi szinten való érvényesítése és az ország nemzetközi szerepének erősítése - közölte a kormány a miniszterelnök és az államfő közötti keddi találkozót követően az Agerpres hírügynökséggel.

„A Románia izraeli nagykövetségének esetleges áthelyezésével kapcsolatos elemzési és kiértékelési folyamat elindítása is a fent említett célokat szolgálja, olyan körülmények között, hogy Románia legfőbb partnere és stratégiai szövetségese, az Amerikai Egyesült Államok meghozta ezt a döntést, és más országok is fontolgatják a javaslatot” - idézi a közlemény a miniszterelnököt. 

Az Európai Unió közös állásfoglalása kapcsán - amelyet Románia Magyarországgal és Csehországgal együtt megakadályozott - a kormányfő azt mondta, Románia eme döntésével megerősítette a békés megoldás melletti elkötelezettségét, „el akarta kerülni az egyoldalú intézkedéseket, amelyek kompromittálhatják az izrael-palesztin békefolyamatot”.

„A Románia által javasoltak összhangban állnak az Európai Tanács által 2017. december 14-én elfogadott következtetésekkel, valamint az ország hivatalos álláspontjával, amelyet többek között Románia elnöke is képvisel” - fogalmaz a közlemény.

A találkozón a miniszterelnök hangsúlyozta, Románia elkötelezett támogatója a nemzetközi közösségnek a különféle kihívások kezelésére irányuló törekvésében. „Ezen kihívások hatékony kezelése érdekében visszafogottságra és kiegyensúlyozottságra van szükség minden érintett fél részéről, helyi szinten pedig a Cotroceni-palotában való mai jelenlétem is bizonyítja, hogy valóban támogatom eme vállalásunkat és a külpolitikai kontinuitást” - hangoztatta a kormányfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?