A Bute-gála ügy vádlottai ellen többletbüntetést kérnek az ügyészek

Többletbüntetést kért szerdán az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a legfelsőbb bíróságtól a Bute-gála ügy vádlottai ellen. Az említett dossziéban Elena Udreát első fokon hat év börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt. 

A legfelsőbb bíróságon zajló szerdai tárgyaláson a korrupcióellenes ügyészek többletbüntetést kértek Elena Udrea mellett a Román Ökölvívó Szövetség volt elnökére, Rudel Obejára is, és kérték a hivatali visszaélés és befolyással való üzérkedés vádjával bíróság elé állított, de első fokon felmentett Ion Ariton volt gazdasági miniszter elítélését is. 

Az első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu és Dragoş Marius Botoroagă büntetését letöltendő börtönbüntetésre változtatná az ügyészség. 

A bírói testület elnöke közölte, hogy két hét múlva születik ítélet ebben az ügyben. 

2017. március 28-án első fokon hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság a Bute-gála-ügyben Elena Udrea volt minisztert. Udrea három rendbéli vesztegetés elfogadásért öt, négy, illetve hat év börtönbüntetést kapott, és ugyancsak hat évet szabtak ki rá hivatali visszaélés miatt. Felmentették a hamis okirat használata és a jogtalanul szerzett európai uniós alapok vádja alól. A büntetéseket összeolvasztották, a legsúlyosabbat, a hat évet kell letöltenie - szólt a tavaly márciusi ítélet.

Ugyanabban az ügyben Rudel Obreját, a Román Ökölvívó-szövetség volt elnökét 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Három évet kapott vesztegetés elfogadásában való bűnrészességért, öt és három évet két rendbeli adócsalásért, és felmentették a pénzmosás vádja alól. A büntetéseket összeolvasztották, a legsúlyosabbat, az öt évet kell letöltenie a 2017-es ítélet szerint.

Tudor Breazut, Elena Udrea nanai telkeinek adminisztrátorát három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték tavaly. Ion Ariton volt gazdasági minisztert felmentették. Gheorghe Nastasiát, a turisztikai minisztérium volt főtitkárát 4 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték 2017 márciusában, hat év próbaidővel. Ana Maria Topoliceanut, az Országos Befektetési Társaság volt elnökét vesztegetés elfogadásáért 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték tavaly, öt év felügyeleti idővel.

Dragoş Marius Botoroagă cégvezetőt két év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre, Ştefan Lungut, Udrea volt tanácsosát egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték első fokon.

Kapcsolódók

Kimaradt?